15:34 18 Januar 2019
Slušajte Sputnik
  Zoran Zaev

  Zaev: Očekujem rešenje spora oko imena pre samita EU u junu

  © Tanjug / MIA/ DARKO POPOV
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 15

  Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o sporu oko imena, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.

  Zaev je novinarima rekao da dogovor oko tog višegodišnjeg spora zavisi od mnogo faktora i da, čak, ako ne dođe do dogovora u junu, napori za iznalaženje problema će biti nastavljeni.

  „Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane“, rekao je Zaev, ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

  Dodao je da će konsultacije biti nastavljene, te da veruje da će, ako to bude moguće, rešenje biti pronađeno.

  Sastanak Saveta EU zakazan je za 25. i 26. jun u Briselu.

  Ukoliko do tada bude postignut napredak u rešenju problema imena Makedonije, ta zemlja ima šansu ne samo da započne pregovore o članstvu u EU već i da se priključi NATO-u.

  Pokušaje Makedonije da se priključi NATO-u i EU dugi niz godina blokira Grčka, koja smatra da pod sadašnjim imenom Republika Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema severnoj grčkoj pokrajini istog naziva.

  Dvojica premijera su zabeležila napredak u pronalaženju rešenja, tvrdi Zaev.

  Oni su, kazao je, razmatrali moguće opcije „kreativnih rešenja“ koje je makedonska strana predstavila u završnoj fazi pregovora.

  Zaev je rekao i da su od danas prijateljski odnosi Makedonije i Grčke još jači, te da garantuje da će njegova zemlja, kada je o članstvu u EU reč, imati jake institucije i vladavinu prava, kao i da će obezbediti šansu za mlade.

  Tanjug    

  Tagovi:
  Zoran Zaev, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga