12:57 15 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Migranti prelaze preko Save

  Sve dramatičnije u BiH: Migranti isprepadani, plaču, nadležnih nema nigde

  © REUTERS / Marko Djurica
  Region
  Preuzmite kraći link
  2406
  Pratite nas

  Situacija sa migrantima koji su zaustavljeni na Ivan sedlu sve je dramatičnija nakon što je na taj punkt MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona uputilo Specijalnu jedinicu na taj punkt, a interventnu policiju na lokaciju Vladičinog hana, severno od Mostara kako bi onemogućili njihov prolazak iz Sarajevu u azilantski centar Selakovac.

  Iz institucija Hercegovačko-neretvanskog kantona još nema zvaničnih informacija ko je izdao naredbu da autobusi sa više 270 migranata budu zaustavljeni i vraćeni u Ivan sedlo.

  Situacija na Ivan sedlu, gde se nalaze autobusi sa migrantima koji su upućeni iz Sarajeva za Salakovac, kod Mostara, haotična je, ljudi su isprepadani, plaču i boje se deportacije, a nikoga od nadležnih nema, prenosi sarajevski portal „Kliks“.

  Policijski komesar MUP-a Sarajevskog kantona Mevludin Halilović izjavio je da su pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona vratili autobuse sa migrantima na Ivan sedlo, napominjući da takve odluke može doneti samo policijski komesar.

  Nakon što je policija ispratila konvoj sa područja tog Hercegovačko-neretvanskog kantona na područje Kantona Sarajevo, autobusi su parkirani pored puta, a potom su, kako bi ih obezbeđivali, stigli specijalci iz Sarajeva u deset kombija.

  Migrantima je podeljen samo po jedan obrok, jer se očekivalo da će već oko 10 časova biti u Salakovcu.

  Među njima ima gladnih i bolesnih, pa je pozvana i Hitna pomoć.

  Prema rečima jedne od volonterki, Pakistanci uglavnom žele da ostanu u BiH, dok neki iz Sirije, Maroka i ostalih zemalja žele u zemlje EU.

  Portal „Avaz“ sa lica mesta izveštava da je dolazak pripadnika Specijalne jedinice još više uznemirio migrante, koji ne razumeju ni šta se dešava.

  S jedne strane tunela se nalaze policajci MUP-a HNK, koji imaju naredbu da spreče prolazak konvoja na područje koje oni kontrolišu, dok se s druge nalaze i pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, koji treba da sprovedu migrante, piše portal.

  Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je za „Kliks“, nakon što su vraćeni migranti s područja HNK, da se priprema dokumentacija koja će što pre zbog navedenog incidenta biti upućena prema Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

  „Ja sam dobio informaciju da je vraćanje autobusa s područja HNK naredio policijski komesar MUP-a HNK Ilija Lasić. Mi nismo stupili u kontakt ni sa predstavnicima Vlade HNK, niti sa predstavnicima MUP-a HNK. Ne želim da bilo s kim pregovaram u vezi s poštovanjem zakona i ustava. O tome nema pregovora“, kazao nam je Mektić.

  Naveo je da pripremaju potrebnu dokumentaciju i da će ubrzo biti dostavljena Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

  „Ilija Lasić je nezakonito imenovan i nezakonito se nalazi u tom statusu. Ja imam informaciju da mu Ministarstvo finansija Hercegovačko-neretvanskog kantona uopšte ne isplaćuje plate, zato što je u nezakonitom statusu“, zaključio je ministar sigurnosti.

  Predstavnici Službe za poslove sa strancima, koji se nalaze s migrantima na Ivan sedlu, mole za strpljenje i poručuju da čekaju rešenje nezavidne situacije u kojoj su se svi našli.

  U isto vrijeme, s druge strane tunela Ivan parkirana su vozila policije HNK, koja je i vratila konvoj s autobusima s teritorije ovog kantona.

  Migrantima je na drugoj strani tunela rečeno da ne smeju da se pomeraju s lokacije i da protiv njih neće biti upotrebljena sila, ali da moraju slediti uputstva.

  Na drugoj strani predstavnici državnih institucija šokirani su ovim jednostranim potezom jednog kantona.

  Obećani su im hrana i piće, ali se još uvek niko ne usuđuje predviđati dokad će ostati na ovom mestu.

  Inače, reč je o pet autobusa sa 269 izbeglica, koji su jutros u 8.15 napustili Kanton Sarajevo, ali su ne dugo posle toga ponovo vraćeni. 

  Tagovi:
  BiH, migranti, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga