07:08 09 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Rukovodilac Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Mirsada Mulaomerović izjavila je da u FBiH nema epidemije šuge ili svraba, ali je navela i podatak da je u poslednjih pet godina u Federaciji prosečno godišnje prijavljivano 990 slučajeva obolelih od šuge.

  „U svetu, u svakom trenutku, registrovano je više od 130 miliona ljudi koji imaju šugu i ta stopa u svetu varira, pa se i naša zemlja uklapa u tu statistiku“, izjavila je za Fenu Mirsada Mulaomerović.

  Ona je navela da je u prva četiri meseca ove godine u FBiH registrovan manji broj zaraženih — 278, što predstavlja pad u odnosu na 315 zabeleženih slučajeva u istom razdoblju prošle godine.

  Mirsada Mulaomerović je kazala da je šuga jedno od najčešćih dermatoloških stanja, koji čine značajan udeo bolesti kože, naročito u zemljama u razvoju. Simptomi šuge su svrab koji je intenzivniji noću, kao i osip na koži, izražen na šakama, između prstiju, na podlakticama, prednjem pazušnom naboru, na trbuhu, unutrašnjim stranama bedara, dojkama i penisu.

  Ona je rekla da je neophodno istovremeno lečiti inficiranu osobu i ljude sa kojima je ta osoba bila u kontaktu, kao i sve članove domaćinstva. Takođe je neophodno sprovoditi mere lične higijene.

  Tagovi:
  šuga, bih, epidemija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga