02:28 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1146
  Pratite nas

  Poslanik Demokratske unije za integracije Artan Grubi izjavio je da je „sve spremno za opoziv“ predsednika Makedonije Đorđa Ivanova.

  On je dodao da se čeka „pravi trenutak“ kako bi ta inicijativa bila prosleđena Sobranju, javljaju makedonski mediji.

  „Nastavlja se nezrela politika Ivanova i zbog toga mi je žao, ali moram da ubedim građane da ne dozvolimo da jedan uzurpator bez legitimiteta, posebno kod Albanaca, suspenduje rad Sobranja kada je ceo demokratski svet pozdravio dogovor“, rekao je Grubi, prenosi RTS.

  Navodi se da je on takođe kazao da su u toku konsultacije sa stručnjacima za ustavno pravo kako bi se izbegla blokada iz kabineta Ivanova, ukoliko i posle još jedne ratifikacije u Parlamentu, predsednik Makedonije odbije da potpiše sporazum sa Grčkom.

  Podseća se da sukob vladajuće koalicije i predsednika Ivanova traje još od parlamentarnih izbora, nakon kojih je predsednik Makedonije odbio da potvrdi izbor Taljata Džaferija za predsednika Sobranja, a zatim je zaustavio donošenje zakona prema kojem će albanski postati drugi zvanični jezik u toj državi.

  Poslednji sukob Ivanova i Vlade Zorana Zaeva izbio je pošto su makedonski premijer i njegov grčki kolega Aleksis Cipras postigli sporazum prema kojem će se

  Makedonija ubuduće zvati „Republika Severna Makedonija“, a Grčka će zauzvrat prestati da blokira makedonske integracije u EU i NATO.   

  Tagovi:
  opoziv, Ivanov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga