15:21 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1112
  Pratite nas

  Nakon što je cijena cigareta od 1. januara zbog povećanja akciza i PDV-a u Crnoj Gori poskupila za čak do 50 centi po paklici, Vlada te zemlje je usvojila novi akcizni kalendar za duvan kojim se akcizne stope ponovo vraćaju na nivo koji je važio do avgusta 2017. godine.

  To je saopštio crnogorski ministar finansija Darko Radunović, koji je priznao da je Vlada Crne Gore „podbacila“ sa dosadašnjom akciznom politikom.

  „Usled nepovoljnih kretanja na tržištu, Vlada je donijela odluku da redefiniše akciznu politiku. Novim akciznim kalendarom, akcize se vraćaju na nivo iz avgusta 2017. i biće takve do kraja 2019. godine. Zaustavlja se dalji pad prihoda po ovom osnovu. Prosječna cijena paklice cigareta iznosi 2,1 evro, što je u prosjeku niže za 20 do 30 centi“, kazao je Radunović.

  Crnogorski ministar finansija je takođe napomenuo i da je od povećanja akciza na duvan zabilježen pad u prodaji cigareta od skoro 35 odsto na nivou države, što je značajno umanjilo prihode u budžetu.

  „Distributeri i prodavci su bili uznemireni, jer je opala prodaja cigareta, pa nas je sve to navelo da preduzmemo ove mjere. Bili smo suviše optimistični da ćemo uspjeti da povećamo akcize i da ih naplatimo. I tada sam sumnjao da ćemo uspjeti, ali nisam mogao naći prihode na drugom mjestu“, poručio je on.

  Podsjetimo, nakon prošlogodišnjeg povećanja akciza na duvan, Zavod za statistiku Crne Gore (Monstat), potvrdio je da je legalni uvoz cigareta i duvanskih proizvoda u prvom kvartalu 2018. godine smanjen za 59 odsto. Mnogi analitičari su od početka kritikovali takvu akciznu politiku Vlade upozoravajuću da će ona dovesti do „procvata sivog tržišta cigareta“ u Crnoj Gori. Takođe, podgorički mediji su u više navrata izvještavali i da je rast crnog tržišta duvana poprimio obrise „dobro organizovanog šverca, jer se cigarete bez markica mogu kupiti na svakom koraku u velikom izboru od dvadesetak brendova“.

  Tagovi:
  cigarete, akcize, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga