04:24 20 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Skoplje, Makedonija

  Ivanov ponovo odbija da potpiše sporazum sa Grčkom

  © REUTERS / MARKO DJURICA
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 210

  Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ponovo neće potpisati dekret o potvrđivanju Zakona o ratifikaciji sporazuma, koji su prošlog meseca potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije.

  Iz kabineta Ivanova je saopšteno da je stav Ivanova nepromenjen, da se on protivi sporazumu jer je na štetu makedonskog nacionalnog identiteta i interesa Makedonije, kao i da neće podleći pritiscima, ucenama i pretnjama.

  „Predsednik Ivanov je snažno odbacio tvrdnje koje je u intervjuu grčkoj TV ERT izneo premijer Zoran Zaev, da će i šef makedonske države podržati sporazum sa Grčkom. Zaev nastavlja da laže i manipuliše ne samo građane Makedonije, već i grčku i međunarodnu javnost. EU i NATO ne bi trebalo da budu zloupotrebljeni za prihvatanje štetnog ugovora sa nesagledivim posledicama za makedonsku državu i makedonski narod“, saopštio je Kabinet Ivanova, prenela je Telma TV.

  Premijer Zaev je izrazio uverenje da će referendum o sporazumu sa Grčkom biti uspešan, te da će ga podržati i opozicija i predsednik Ivanov.

  Iz vladajuće SDSM saopštili su da ako Ivanov postupi suprotno, radi protiv interesa države i najavljuju da neće dozvoliti bilo kakvu destruktivnu politiku koja će blokirati budućnost Makedonije.

  Prema makedonskom Ustavu, navodi se, Ivanov je dužan da potpiše dekret, a ukoliko to ne učini, predsednik Sobranja Taljat Džaferi kaže da se razmatra nekoliko opcija.

  Jedna je ratifikacija sporazuma i zakona o jezicima u paketu koji će biti poslat Službenom listu samo sa njegovim potpisom.    

  Tagovi:
  Ivanov, Makedonija, ime
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga