07:04 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1384
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je svim pripadnicima Vojske Republike Srpske, čija se imena nalaze na spisku koji je predsednik Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić predala nemačkom tužiocu, da Srpska taj spisak ne priznaje i da nemačko pravosuđe nema nadležnost na ovim prostorima.

  Dodik je rekao da je potez Subašićeve više provokacija, od koje nema ništa, prenosi RTRS.

  „Odbacujemo svaku vrstu pribavljanja nestvarne nadležnosti. Smatram da je to iživljavanje nad ljudima koji su na tom spisku, koji je rezultat greške od ranije“, rekao je Dodik novinarima u Modriči.

  On je ponovio da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u nameri da Narodna skupština zaduži sadašnju Vladu da povuče i proglasi ništavnim izveštaj o Srebrenici koji je 2005. godine usvojila tadašnja Vlada Republike Srpske.

  „Očigledno da je to od početka zloupotreba. To je napisala međunarodna zajednica i tadašnju vlast naterala da to objavi“, rekao je Dodik.

  Prema njegovim rečima, u tom dokumentu se navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

  „U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izveštaju piše da ih je 8.700. Ovi iz Federacije BiH će uvek reći da je taj maksimalan broj, što nije tačno“, naveo je Dodik.

  On je ponovio da, zbog netačnih podataka, izveštaj o Srebrenici treba ukinuti i da je predaja spiskova dobar povod za to.

  Predsednica Udruženja „Majke Srebrenice“ Munira Subašić predala je u Srebrenici nemačkom tužiocu spisak sa 22.000 imena pripadnika Vojske Srpske koje dovodi u vezu sa dešavanjima u tom gradu u julu 1995. godine, prenosi RTRS.

  Od njega je zatražila da, kako je navela, proveri sve one koji su u Nemačkoj, te da budu privedeni i odgovaraju u toj zemlji, tvrdeći da je taj spisak napravila Vlada Republike Srpske 2005. godine.

  Tanjug

  Tagovi:
  Milorad Dodik, Srebrenica
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga