05:09 27 Jun 2019
Slušajte Sputnik
  Crkva Svetog Klimenta i Pantelejmona na Plaošniku u Ohridu

  Nastavljen progon episkopa Jovana — oduzet pasoš bez objašnjenja

  CC0 / Pixabay
  Region
  Preuzmite kraći link
  3035

  Episkopu Ohridske arhiepiskopije SPC i mitropolitu skopskom Jovanu Vraniškovskom bez ikakvog objašnjenja je ranije ovog meseca na graničnom prelazu Medžitlija u blizini Bitolja oduzet pasoš pri prelasku makedonske granice.

  Ohridska arhiepiskopija je tim povodom saopštila da je reč o diskriminaciji tipičnoj za pravno neizmirene zemlje, zemlje u kojima ne postoji vladavina prava.

  Kako su poručili, aktuelna vlast krši Ustav i međunarodne konvencije i nastavlja praksu svojih prethodnika, iako su nedavno dobili nalog od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da isplate nadoknadu obeštećenja zbog odbijanja da registruju pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju SPC.

  Skopski portal „Nova“ piše da krivični sud nije izdao ni naredbu ni odluku o oduzimanju pasoša episkopu Jovanu Vraniškovskom, već je samo policiji u Bitolju dostavljeno obaveštenje da je reč, kako se navodi, o osobi koja je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od 13 meseci.

  To je „TV Telmi“ rečeno iz Suda u Skoplju, a navodi se i da Ministarstvo unutrašnjih poslova, u skladu sa svojim ovlašćenjima i bez odluke suda, može privremeno da oduzme pasoš nekom ko je osuđen na zatvorsku kaznu i nakon što je tu kaznu odslužio, te da ta osoba treba samo da podnese zahtev sudu da mu pasoš bude vraćen.

  Portal „Plus info“ je preneo kako je njima potvrđeno da je episkopu Vraniškovskom pasoš oduzet privremeno 9. jula u večernjim satima, zato što u elektronskoj dokumentaciji na pomenutom graničnom prelazu i dalje stoji da je na osnovu odluke suda njemu zabranjeno da napušta Makedoniju.

  Vraniškovski, pak, podseća da je on svoju zatvorsku kaznu od 13 meseci odslužio, te da je iz zatvora izašao u februaru prošle godine.

  Podseća se i da je prošle godine u novembru Evropski sud za ljudska prava izrekao presudu u kojoj je utvrdio da je sud u Makedoniji prekršio Član 11 (sloboda okupljanja i udruživanja) u vezi sa Članom 9 (sloboda misli, savesti i veroispovesti) Evropske konvencije o ljudskim pravima, što je rezultiralo odbijanjem vlasti da registruje pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju (POA) kao posebnu versku zajednicu.

  Prema saopštenju POA, ovaj najnoviji slučaj je nastavak progona episkopa Vraniškovskog, kao što je to bio slučaj i prethodne vlasti, te je najavljeno da će se tim povodom obratiti nekim organizacijama za zaštitu ljudskih prava, kao i da je o svemu već obavešteno više diplomatskih misija država-članica EU.

  Inače, slučaj progona episkopa Vraniškovskog po verskoj osnovi u Makedoniji je tema izveštaja američkog Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u svetu.

  Tanjug

  Tagovi:
  episkop Jovan Vraniškovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga