21:34 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2032
  Pratite nas

  Stavovi srpskog patrijarha Irineja o tome da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme „osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba Nezavisne Države Hrvatske“, „govore o onome ko ih je izrekao, a ne o onome na čiji su račun izrečeni“, saopštila je danas Vlada Crne Gore.

  Patrijarh srpski Irinej ocenio je u intervjuu podgoričkom „Danu“ da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

  U reagovanju na te ocene, vlada u Podgorici poručila je da je Crna Gora prepoznata daleko izvan svojih granica kao „demokratska i građanska država koja s ponosom baštini vrednosti jednakosti, tolerancije, suživota, verskog i etničkog sklada i dobrosusedstva“.

  „Te vrednosti, koje su izdržale izazove u teškim vremenima, ne mogu ničim da budu dovedene u pitanje, a pogotovo ne paušalnim, zlonamernim i neutemeljenim ocenama. Crna Gora i ovog puta, ne gradeći politiku na odgovorima na ovakve paušalne ocene, pokazuje i svoju zrelost i svoj demokratski kapacitet“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će crnogorski premijer Duško Marković odgovoriti na pismo koje mu je uputio patrijarh Irinej.

  Tanjug

  Tagovi:
  SPC, Vlada Crne Gore, Patrijarh Irinej
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga