06:16 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1118
  Pratite nas

  Makedonija je pokrenula pretpristupne pregovore sa NATO-om, nakon što je zvanično primila poziv za pregovore o članstvu na samitu Alijanse u Briselu 12. jula.

  Delegacija NATO-a na čelu sa direktorom za evropska i globalna pitanja Džejmsom Mekejom posetila je Makedoniju kako bi razgovarali o političkim, bezbednosnim, odbrambenim, finansijskim i zakonskim pitanjima u vezi sa pregovorima o članstvu sa institucijama koje su u taj proces uključene, prenosi MIA.

  Na današnjoj konferenciji za novinare sa nacionalnim koordinatorom NATO-a za Makedoniju Stevom Pendarovskim, Mekej je rekao da očekuje da će Makedonija postati 30. članica NATO-a za otprilike 18 meseci, nakon završetka međunarodnih procedura u toj državi i nakon ratifikacije od strane svih zemalja članica Alijanse.

  Pregovori sa makedonskim predstavnicima odnosiće se na niz aktuelnih reformi, kao i na one koje će biti rešavane u okviru procesa pridruživanja Alijansi, navodi agencija.

  „Vaša država je uključena u plan Akcije o članstvu i partnerstvu sa NATO-om godinama i dobro je pripremljena za ovaj posao“, kazao je Mekej.

  Pendarovski je kazao da poseta delegacije NATO-a koja je bila sastavljena odmah nakon samita u Briselu, pokreće pretpristupne pregovore.

  „Oni nameravaju da ispune svoje obaveze, ali moramo i mi da odradimo naš deo posla“, dodao je Pendarovski.

  Prema njegovim rečima, delegacija neće razgovarati o političkim pitanjima, konkretno o sporazumu sa Grčkom oko imena Makedonije, ali da će biti govora o aspektima uobičajenim za pretpristupne pregovore poput vojnotehničkih tema i zakonskih i finansijskih implikacija budućeg članstva u Alijansi.

  „Glavni politički zadatak vlade, sporazum oko imena, ostaje preduslov za naše punopravno članstvo“, istakao je Pendarovski.

  Tanjug

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga