03:03 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 170
  Pratite nas

  Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, podneo je Županijskom sudu u Splitu molbu za uslovni otpust za izdržavanja kazne zatvora od 13 i po godina, pošto je u pritvoru, koji mu se uračunava u kaznu, proveo više od 12 godina.

  Beogradski advokat Dragan Palibrk rekao je Tanjugu da je prošle sedmice obišao Vasiljkovića u pritvoru i da mu je tom prilikom rekao da je molbu za uslovni otpust sudu podneo preko svojih hrvatskih advokata. Vasiljković očekuje da se o njegovoj molbi odluči do početka septembra, rekao je Palibrk.

  O uslovnom otpustu odlučivaće vanpretresno veće Županijskog suda.

  Vasiljković je početkom jula pravosnažno osuđen na 13 i po godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj. Pravila uslovnog otpusta kažu da okrivljeni ima pravo da traži prevremeno puštanje na slobodu nakon što u zatvoru izdrži dve trećine kazne.

  O ispunjenosti drugih zakonskih uslova, koji se tiču vladanja okrivljenog, odlučuje sud.

  Vasiljković je 19. januara 2006. godine po poternici Hrvatske uhapšen u Australiji, koja ga je Hrvatskoj izručila 2015. godine. Prvostepenom presudom bio je osuđen na 15 godina zatvora ali mu je u julu Vrhovni sud Hrvatske smanjio kaznu za godinu i po dana.

  Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

  Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je u Australiji gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.

  Tagovi:
  Dragan Vasiljković, Kapetan Dragan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga