02:10 10 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Lenjost

  Crnogorski višeboj — takmičenje sa devizom „ima hleba i bez motike“

  Pixabay
  Region
  Preuzmite kraći link
  1102
  Pratite nas

  Šesto otvoreno prvenstvo u lenjosti održaće se u Crnoj Gori u subotu 18. avgusta, saopštili su organizatori takmičenja na svojoj stranici na Fejsbuku.

  Selo Brezna u opštini Plužine, na severozapadu Crne Gore, domaćin je ovog takmičenja koje je počelo da se održava 2012. godine. Stereotipna predstava o „ljubavi“ Crnogoraca prema radu iskazana je i kroz moto prvog održanog takmičenja: „Ima hleba i bez motike“.

  Pravila su jednostavna — učesnici istovremeno leže u hladovini i ne ustaju koliko je moguće duže. Dozvoljava im se da jedu, piju i razgovaraju. Na prošlogodišnjem takmičenju prvo je oboren trogodišnji rekord Marka Đurovića iz Podgorice koji je ležao 37 sati, a zatim su još dva takmičara i jedna takmičarka postavili novi rekord od 47 sati neprekidnog ležanja.

  Pre tri godine pobedu je prvi put odneo stranac — građanin Bosne i Hercegovine, što je izazvalo rezignaciju u crnogorskim medijima.

  „Šesto takmičenje u lenjosti počinju u etno-selu Montenegro u Brezni 18. avgusta u 9 sati. Nagrada za prvo mesto je 800 evra (polovina u novcu, polovina u robi). Sledećeg dana, 19. avgusta, održaće se prvenstvo u ’čekanju u redu pred šalterom‘“, kaže se u saopštenju organizatora.

  Svi učesnici će dobiti besplatnu hranu i piće, a onima koji žive na udaljenosti većoj od 100 kilometara biće obezbeđeni hrana i smeštaj.

  Tagovi:
  Plužine, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga