16:08 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 019
  Pratite nas

  Za koji dan navršiće se 23 godine od NATO bombardovanja Republike Srpske, a stručnjaci upozoravaju da je posledica te akcije da mnogi građani koji žive u tom entitetu obolevaju i umiru, uglavnom od kancerogenih bolesti, piše „Politika“.

  Od 2008. godine do danas, samo u opštini Kalinovik, koja ima oko 2.000 stanovnika, od bolesti koje se dovode u vezu sa bombardovanjem umrlo je 56 ljudi, a s nekim od oblika malignog oboljenja trenutno se bori još njih 24, tvrde u toj opštini, navodi list.

  „To su ljudi koji imaju od 30 do 60 godina. Međutim, riziku od kancerogenih oboljenja, koji je posledica bombardovanja radioaktivnim bombama, izloženi su i njihovi potomci, kao i svi oni koji su kasnije došli da žive na ovom području", kaže za „Politiku“ Mileva Komlenović, načelnica opštine Kalinovik, i navodi primer jedne obolele 25-godišnje devojke koja je imala samo dve godine kada je u septembru 1995. godine NATO bombardovao položaje Vojske Republike Srpske.

  Za 16 dana, koliko je akcija trajala, bombama sa osiromašenim uranijumom ubijeno je 58 i ranjeno 119 ljudi, a prema nekim podacima na više lokacija palo je 1.026 bombi, ukupne težine bačenog eksploziva od 10.000 tona.

  Osim Kalinovika, tokom akcije, pod nazivom „Namerna sila“, NATO je bombardovao i Hadžiće, Vogošću, Ilijaš, Jahorinu, Pale i Bratunac.

  Sva ta mesta bila su pod kontrolom Vojske Republike Srpske. Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, Hadžići, Vogošća i Ilijaš pripali su Federaciji BiH, što je nateralo Srbe da ostave svoja vekovna ognjišta u te tri opštine, piše „Politika“.

  Za novo prebivalište, Srbi iz Hadžića, njih oko 5.000, izabrali su Bratunac u kojem jedan broj njih i dalje živi. Sva dosadašnja istraživanja potvrdila su da je stopa smrtnosti Hadžićana bila četiri puta veća od smrtnosti njihovih novih komšija. Najčešće su umirali od karcinoma pluća, debelog creva i kostiju.

  Tagovi:
  uranijum, Republika Srpska, bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga