20:47 18 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 067
  Pratite nas

  Tekst koji je „Večernji list“ objavio o Jasenovcu, u kom se, između ostalog, navodi da je u tom logoru bilo zabave, sramotan je, ocenjuje portal „Indeks“.

  Sporni tekst je napisao Milan Ivkošić, koji je u svojoj kolumni za „Večernji list“ logor u Jasenovcu, naime, predstavio kao radno-rekreacijski kamp u kojem su se logoraši — zabavljali, navodi hrvatski portal.

  „Indeks“ potom navodi da bi svakome razumnom to izgledalo toliko nerealno, da bi odmah pomislio da u stvari to nije tako napisano, ali nažalost, jeste. „Tačno je tako napisano“, navodi „Indeks“ i prenosi odlomak iz teksta:

  „U logoru je bilo dosta radionica u kojima su zatvorenici mogli da pokažu i svoje kreativne sposobnosti i sposobnosti za izradu komplikovanih proizvoda. Tako su u jednoj radionici izrađivani delovi za automobile i avione. Te radionice su ga činile radnim, rad je obeležavao svakodnevni život“, prenosi B 92.

  „Indeks“ ocenjuje da je po desničarskom kolumnisti Jasenovac bio mesto koje je zatvorenicima Jevrejima i Srbima, ustaškom režimu — nepogodnim Hrvatima i drugima, omogućavao priliku za kreativnost, suprotno uvaženom mišljenju, da je to bilo zatočeništvo u kom su ljudi bili terani na prisilan rad i ubijani.

  Ali to nije sve, navodi „Indeks“ i dodaje da tekst postaje još odvratniji: „Ali u tom je životu bilo i nečega što je prenosiocima mita o isključivo zločinačkom Jasenovcu najteže priznati. To jest, u logoru je bilo i zabave. Bilo je sportskih utakmica, pogotovo fudbalskih, koncerata, pozorišnih predstava, među kojima su izvođena i dela koja stvarali sami zatvorenici.

  Autor teksta Ivkošić pozvao se na detalje iz knjige Igora Vukića, kog je opisao kao „hladnog istraživača predanog činjenicama“, ali čija je biografija više nego sporna, objašnjava dalje „Indeks“ i dodaje da na kraju svoje kolumne Ivkošić, predvidljivo, umanjuje broj stradalih u Jasenovcu, a knjigu „filoustaškog revizioniste Vukića“ naziva „golemim doprinosom istraživanju istine o Jasenovcu očišćene od ideologizacije, pristrasnosti, afektivnosti i nasleđa koje čine velikosrpske i komunističke krivotvorine“.

  „Odvratno čak i za Ivkošića“, zaključio je hrvatski portal.

  Tagovi:
  Indeks, Jasenovac, kritika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga