20:37 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3055
  Pratite nas

  Evropski komesar za dobrosusedsku politiku i proširenje Johanes Han kaže da žali zbog nedostatka nacionalnog jedinstva u Makedoniji u vezi s referendumom o sporazumu sa Grčkom i poziva građane da iskoriste svoje pravo kako bi oblikovali svoju i budućnost svoje zemlje.

  On je u intervjuu za agenciju MIA rekao da je referendum mogućnost za građane da izaberu između evropske budućnosti i izolacije.

  „To je izbor između evropske budućnosti koja će doneti konkretnu korist za građane poput vladavine prava, povećanog privlačenja stranih investitora, samim tim i bolja radna mesta, veći životni standard, i puta koji vodi u izolaciju, stagnaciju i propuštanje jedinstvene prilike za unapređenje i napredak u ključnim oblastima“, rekao je Han.

  Kako je naveo, referendum je i izbor između starog nacionalističkog koncepta i prihvatanja budućnosti sa reformama i sa konačnim ishodom — članstvom u EU i NATO-u.

  „Na građanima je da odluče o svojoj perspektivi sa svim konkretnim koristima za građane i o tome da li će se njihov životni standard povećavati ili ne“, zaključio je Han.

  Kad je reč o sporazumu između Grčke i Makedonije o imenu, Han je podsetio da su taj dokument prihvatile EU i čitava međunarodna zajednica kao „istorijski proboj“ koji otvara put rešavanju spora koji je trajao skoro tri decenije i koji je Makedoniji predstavljao glavnu prepreku za članstvo u EU i NATO-u.

  „Rešenost vlada obe države da reše ovaj spor zaslužuje poštovanje. Omogućen je jer su se lideri fokusirali na budućnost umesto na prošlost, što je u interesu građana i budućih generacija“, rekao je Han.

  On je dodao da bi građani trebalo da budu svesni posledica svoje odluke na referendumu, budući da će ishod oblikovati budućnost zemlje.

  „Građani bi trebalo pažljivo da analiziraju koji su motivi raznih kampanja, te koje su posledice glasanja, kako bi mogli da donesu pravu odluku“, zaključio je Han.

  Zaev i Merkelova: Referendum za viziju građana o budućnosti

  Nemačka kancelarka Angela Merkel i makedonski premijer Zoran Zaev istakli su značaj predstojećeg referenduma, pošto će on iskazati viziju građana o budućnosti Makedonije.

  Kako je saopštila Valda Makedonije, Merkelova i Zaev su razgovarali telefonom, a kancelarka je potvrdila podršku Nemačke sporazumu Atine i Skoplja, kao i naporima Makedonije u pogledu jačanja evropske i evroatlantske perspektive zemlje, prenosi MIA.

  Zaev je informisao Merkelovu o pripremama za predstojeći referendum, kao i o aktivnostima Vlade na primeni reformi i preporuka Evropskog saveta iz juna 2018. godine u vezi sa vladavinom prava, borbom protiv korupcije i kriminala, javnom administracijom i tajnim službama, dodaje se u saopštenju.

  Tagovi:
  referendum u Makedoniji, Johanes Han, Brisel, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga