20:10 25 Maj 2019
Slušajte Sputnik
  Premijer Crne Gore Duško Marković

  Crnogorski premijer o Dačićevoj izjavi o položaju Srba: Netačno i nepristojno

  © AP Photo / Visar Kryeziu
  Region
  Preuzmite kraći link
  2147

  Crnogorski premijer Duško Marković nazvao je danas u Draču netačnom i nepristojnom izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je rekao da Srbija i SPS „sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza zvanične Podgorice, u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija građana Srbije u Crnoj Gori, kao i Srba u toj zemlji“.

  „Izjava ministra Dačića nije tačna, nepristojna je i ne bih je više komentarisao“, rekao je Marković, odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li su odnosi Crne Gore i Srbije pogoršani ili neko namerno plasira ovakve informacije.

  Nova srpska demokratija (NSD), čiji se lider Andrija Mandić 25. avgusta u Beogradu sastao sa Dačićem, saopštila je da je predsednik SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da Srbija i njegova partija sa zabrinutošću gledaju na seriju poteza zvanične Podgorice, u kojima se, kako ističe, jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija građana Srbije u Crnoj Gori, kao i Srba u toj zemlji.

  Dačić je, kako je navela NSD, izrazio bojazan da se „radi o smišljenom projektu, o mogućoj organizovanoj političkoj akciji usmerenoj protiv srpskog naroda“.

  „Državljani Srbije trpe maltretiranje od strane crnogorskog sudstva i tužilaštva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore, a posebna priča je diskriminacija Srba iz Crne Gore, kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava, od zapošljavanja do toga da im se zabranjuje upotreba srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi SPC, progone se politički lideri Srba…“, rekao je Dačić, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

  On je, prenosi NSD, kazao da „nema primera u Evropi u 21. veku da je jedan narod u tako lošem položaju, kao što su to Srbi u Crnoj Gori“.

  Lider NSD se složio sa ministrom Dačićem i saopštio čitav niz podataka koji potvrđuju da se Srbi u Crnoj Gori nalaze pod strahovitom državnom torturom.

  Tagovi:
  Duško Marković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga