12:00 25 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1131
  Pratite nas

  Srbija je u prethodne četiri godine investirala i donirala za projekte u Republici Srpskoj oko 21,5 miliona evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić posle zajedničke sednice dveju Vlada koja je danas održana u Trebinju.

  „Sve jača Srbija, sve jača RS, sve više zajedničkih projekata i to sve dolazi u jednom značajnom političkom trenutku za Srbiju. Mislim da je retko kad bila ovako važna bliskost i jedinstvo srpskog naroda“, rekla je Brnabićeva na konferenciji za novinare.

  Brnabićeva je rekla da su te projekte kandidovale lokalne zajednice, a da se oni odnose na različite oblasti i u tom smislu je pomenula most Bratoljub, izgradnju vodovodnog sistema u opštini Bileća, revitalizaciju starog grada u Trebinju, izgradnju magistralnog puta prema Foči…

  „Zajedničke sednice nisu samo protokolarne, već signal da je saradnja između RS i Srbije sve bolja i bliža. Mi imamo konkretne projekte. Nama je zadovoljstvo što imamo ovako intenzivnu saradnju sa Vladom RS. Ovo je deveta sednica, prošla je bila u novembru, a u međuvremenu smo imale radne grupe, sastanke“, rekla je Brnabićeva.
  Ukazala je da Srbija ne bi mogla da pomogne da nije bilo odgovorne politike i fiskalne konsolidacije koju je sproveo Aleksandar Vučić.

  Ona je zahvalila predsedniku RS Miloradu Dodiku i premijerki Željki Cvijanović što su Srbiji konstantno pružali podršku u svim reformama, pa i političkim, za koje je potrebna velika doza hrabrosti.

  Premijerka je podsetila da je prošle godine u decembru posetila Banjaluku, povodom formiranja Fonda za lečenje dece u inostranstvu, što je bila inicijativa predsednika RS Milorada Dodika, te da je učestvovala i na različitim forumima koji su se održavali u Srpskoj.

  Podsetivši da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio Trebinje prilikom otvaranja konzularne kancelarije, Brnabićeva je kazala da nikada nisu bile veće političke, ekonomske, trgovinske, kulturne i sportske saradnje između Srbije I RS.

  Ona je ocenila da su najveći koraci u saradnji napravljeni u oblasti turizma, energetike, javne uprave i bezbednosti.

  „U energetici imamo najviše potencijala, imali smo dve sednice energetskog komiteta, a danas je potpisan sporazum o izgradnji dve važne hidrocentrale“, rekla je Brnabićeva.

  To je, kako je navela, prva energetska investicija koja će značajno uticati na rast BDP-a i značiće energetsku stabilnost i nezavisnost.

  Premijerka RS Željka Cvijanović rekla je novinarima da je danas usvojeno 16 zaključaka, koji su od interesa za razvoj Srbije i RS i za poboljšanje odnosa.

  Govoreći o intenziviranju saradnje, Cvijanovićeva je rekla da je na sednici razgovarano o upošljavanju namenske industrije u RS, a to je oblast u kojoj je, kaže, bilo stagnacije.

  „Naš zajednički komitet za energetiku, koga čine predsednik Vučić i Dodik, omogućio je uslove za izgradnju dve hidroelektrane ukupne snage 90 megavata, a vrednost investicije je 200 miliona evra“, rekla je Cvijanovićeva novinarima.

  Cvijanovićeva je navela da se priprema dokumentacija za različite infrastrukturne projekte i saobraćajno povezivanje, i u tom smislu pomenula auto-put Banjaluka—Doboj, ali i strateško povezivanje od Istočnog Sarajeva do Vardišta, prenosi Tanjug.

  Kada je reč o mostu Bratoljub, koji je izgrađen pre godinu dana, Cvijanovićeva je kazala da još nije otvoren granični prelaz i poručila da RS traži od organa BiH da odrade svoj deo posla, s ozbirom da su, kako kaže, Srbija i RS svoj deo završile.

  Ona je zahvalila Srbiji na svemu što je uložila, navodeći da je ostavila trag u mnogim opštinama, budući da je realizovan veliki broj infrastrukturnih projekata.

  „RS želi da se priključi naporima Srbije u izgradnji gasovoda. Za sve buduće što se bude radilo na tom planu, RS želi da bude sastavni deo projekta“, rekla je Cvijanovićeva.

  Tagovi:
  Srpska, Srbija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga