19:21 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3313
  Pratite nas

  Skoplje je još 2008. pristalo da država promeni ime u „Republika Severna Makedonija“, pod uslovom da to uključuje priznavanje „makedonskog“ jezika i nacionalnosti, navodi se u dokumentu američke ambasade u Skoplju koji je objavio Vikiliks, a prenosi portal „Katimerini“.

  Poverljivi dokument pod imenom „Šta treba da urade Makedonci da reše spor oko imena“, datiran je na 29. jul 2008. godine, a sastavio ga je tadašnji američki ambasador u Skoplju Žilijen Milovanović.

  Dokument je pokazao da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i da su u određenoj meri postignuti grčko-makedonskim sporazumom od juna ove godine.

  U prvom delu dokumenta spominje se da je Milovanovićeva svoje zaključke predstavila nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom i premijerom Makedonije Brankom Crvenkovskim i Nikolom Gruevskim i navela koji bi uslovi bili prihvatljivi za zemlju, prenosi Tanjug.

  „Ambasada SAD u Skoplju ocenjuje da je makedonska vlada spremna da zarad otvaranja puta u NATO i članstvo u EU pristane na ime Republika Severna Makedonija u svim međunarodnim organizacijama“, navodi se u dokumentu američke ambasade u Makedoniji.

  Takođe, dodaje se i da bi nacionalnost i jezik trebalo da zadrže pridev „makedonski“, ali da s tim treba pažljivo postupati — možda u vidu nekog aneksa ili internog dokumenta UN koji neće biti predmet odobravanja grčke strane, prenosi grčki portal.

  Kocijas: Gruevski se pretvarao, Micotakis mu verovao

  Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski se pretvarao da ne želi rešenje spora o imenu, izjavio je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas, reagujući na poverljive diplomatske komunikacije Vikiliksa.

  „Poznato je da Gruevski nije želeo ikakvo rešenje o sporu imena. Kako bi se rugao međunarodnim igračima, pretvarao se da je prisiljen na kompromis. Niko mu nije verovao. Sem, ako se prisetimo, gospodina Micotakisa“, rekao je Kocijas.

  Oglasio se i Micotakis koji je današnju objavu Vikiliksa, koju je preneo „Katimerini“, nazvao tragičnom:

  „Danas saznajemo od Vikiliksa da je Skoplje od 2008. godine tražilo da se država preimenuje u ’Severnu Makedoniju‘, a da njihove ljude naziva ’Makedoncima‘, koji navodno pričaju ’makedonskim‘ jezikom i to na najtragičnijji način potvrđuje ono što ja već mesecima pričam — Da su premijer Cipras, ministar odbrane (Panos) Kamenos i Kocijas želeli da predstave svoj izuzetno štetan sporazum po Grčku uspehom, a koji je zadovoljio ono što Skoplje traži godinama i koji je odbila svaka prethodna vlada.“

   

  Tagovi:
  Vikiliks, ime, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga