22:16 22 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11122
  Pratite nas

  Zajednički stav Republike Srpske i Rusije je da visoki predstavnik međunarodne zajednice i strane sudije u Ustavnom sudu treba da odu iz BiH i da je nedopustivo mešanje sa strane u unutrašnje odnose u toj državi, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji za novinare predsednika RS Milorada Dodika i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.

  „Ruska Federacije je za nas prijatelj i želimo da razvijamo svake moguće odnose, pre svega ekonomske, ali i kulturne, političke i svake druge odnose“, rekao je Dodik i dodao da je Republika Srpska onemogućila BiH da uvede sankcije Rusiji.

  Dodik je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koje govore o lošem uticaju Rusije na RS i istakao da je Rusija za RS prijatelj, koji pomaže na svim nivoima.

  Odbacivši bilo kakve tvrdnje o ruskom uticaju na Republiku Srpsku, Dodik je odbacio i navode da je „ruski čovek“, te istakao da je „srpski čovek i da poštuje i voli Rusiju“ i da je „veštačka i nametnuta ta priča zbog antiruske histerije“.

  On je odbacio bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju i istakao da je saradnja veoma korisna i da se odvija po jasnim i poštenim pravilima.

  „Kada ovde imate prisustvo Zapada, a nijednog ruskog vojnika, smešno je govoriti o ruskom mešanju. RF ovde ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije sistema, to rade, pre svih, zapadni izvori, stara američka administracija i Velika Britanija“, naveo je Dodik.

  „Danas smo razgovarali o dostignućima koji smo imali i našim planovima za budućnost RS“, rekao je Dodik i naglasio da posebnu zahvalnost Rusiji duguje za veto koji je uložila na rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti.

  „Želim da zahvalim u ime srpskog naroda i RS. To pitanje za nas će ostati večito upisano kao dokaz našeg prijateljstva“, kazao je Dodik.

  Rekao je da je su dve delegacije razgovarale o ekonomskim pitanjima i o tome kako dalje sarađivati.

  Lavrov je rekao da mu je drago da se nalazi u BiH, te da je sa predsednikom Srpske razmotren odnos centralnih vlasti BiH i vlasti Republike Srpske.

  „Mi smo zainteresovani da razvijamo odnose u svim oblastima. Porast robne razmene sa BiH se umnogome odnosi na RS, a to se pre svega odnosi na voće i povrće“, rekao je Lavrov i dodao da je bilo govora o tome da se što pre stvore uslovi za izvoz mesa i mleka.

  Lavrov je podsetio da je sa „Gaspromom“ potpisan sporazum o gradnji fabrike u Zvorniku, naglašavajući da se nada da će se tečni gas iz te fabrike koristiti u Srpskoj, ali i u Srbiji.

  Na sastanku su razmotrena i regionalna pitanja, a kako je rekao Lavrov, bilo kakve reforme u BiH su moguće uz dogovor dva entiteta i tri naroda, te naglasio da se Rusija zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma.

  Banjaluka spremna za ruskog šefa diplomatije
  © Sputnik / Aleksandar Milačić

  Lavrov je rekao da je nedopustivo nametanje stavova sa strane i iznošenje stavova da li je neko na strani ili protiv Rusije. 

  Ruski šef diplomatije je naglasio i da se „apsolutno podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu“, precizirajući da je reč o Kosovu, Makedoniji i Crnoj Gori.

  „Apsolutno smo ubeđeni da pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglasnost učesnika, a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji pokušavaju narodima na Balkanu da nametnu ono: ’Ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom‘“, rekao je on.

  Lavrov je kazao da se slaže sa Dodikom i da Rusija uvek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti odnosi na i Dejtonski sporazum.

  „Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH. Naprotiv, svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona, a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, zaključio je šef ruske diplomatije.

  Najnovije vesti
  • 20:06
   Sergej Lavrov i Ivica Dačić

   Dačić informisao Lavrova o toku dijaloga Beograda i Prištine

   Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Ivica Dačić i Sergej Lavrov ocenili su u Banjaluci da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dveju zemalja „kontinuirano i produktivno razvijaju“.
   Dalje
   Susret Ivice Dačića i Sergeja Lavrova u Banjaluci
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 17:56

   Konferencija završena.

  • 17:42

   Dodik: Ja pripadam srpskom narodu

   Na pitanje kako komentarišete zapadne tvrdnje o uticaju Rusije na Balkanu posebno tvrdnje da je „ruski čovek“, Dodik je odgovorio da je pre svega čovek koji pripada srpskom narodu i da ga pre svega vode interesi srpskog naroda.

   „Poštujem Rusiju, ali želim i saradnju sa drugima“, rekao je Dodik.

   „Veštačka je antiruska histerija koja se razduvava. Kada ovde imate prisustvo Zapada, a nijednog ruskog vojnika smešno je govoriti o ruskom mešanju. RF ovde ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije sistema, to rade pre svega zapadni izvori, pre svega stara američka administracija i Britanija. Odbacujem bilo kakve tvrdnje o negativnom ruskom uticaju i potvrđujem da je naša saradnja veoma korisna i odvija se po jasnim i poštenim pravilima“, rekao je Dodik.

   Sergej Lavrov i Milorad Dodik na konferenciji za novinare
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   „Naša „Pozicije se poklapaju i kad je reč o odlasku stranih sudija koje bira i postavlja Zapad i da treba da prestane mešanje u unutrašnje stvari BiH. Mešanje stare američke administracije u liku sadašnje ambasadorke je prevršilo svaku meru“, dodao je predsednik Srpske.    

   Na pitanje novinara da li je za birače važno koliko tesne odnose imate sa nekim ko dolazi kod vas ili ipak dominiraju unutrašnje teme, Dodik je rekao da nisu razgovarali ni o glasačima ni izborima i da je posetu diktirao tempo radova vezanih za polaganje temelja hrama.

  • 17:29

   Lavrov poručio da je imao jako korisne razgovore u Sarajevu, a onda i jako detaljne razgovore u Banjaluci.

   Sa predsednikom Dodikom razmotrili smo deo razvoja odnosa koji se odnosi na RS. Zalažemo se da se ti odnosi razvijaju u svim oblastima. Rast trgovinske razmene između Rusije i BiH umnogome određuje ono što se izvozi iz Republike Srpske, pre svega voće i povrće, dodao je Lavrov.

   „Danas smo detaljno razgovarali o tome da se što pre zatvore pitanja koja bi omogućila da se izvoze meso i mleko odavde na rusko tržište.“

   „Zahvalni smo RS na podršci radu ruskih kompanija“, rekao je Lavrov, pomenuvši „Zarubežnjeft“, kao i mrežu pumpi.

   „Gasprom već nekoliko godina obezbeđuje isporuku gasa u RS“, podsetio je on.

   Sergej Lavrov na sastanku sa Miloradom Dodikom u Administrativnom centru republike Srpske u Banjaluci.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   „Decembra prošle godine potpisan je sporazum o izgradnji fabrike za proizvodnju tečnog gasa u Zvorniku, a „računamo da će se taj tečni gas koristiti i u Srbiji“, naveo je ruski ministar.

   „Cenimo pažnju koje rukovodstvo RS posvećuje jačanju kontakata među našim ljudima koji su povezani vezama prijateljstva i zajedničkim istorijskim i duhovnim korenima. Zahvalni smo i za inicijativu za izgradnju centra u Banjaluci i hrama posvećenog porodici Nikolaja II“, dodao je Lavrov.

   On je podsetio i da se u RS već drugu godinu zaredom održava akcija „Besmrtni puk“.

   „Razmotrili smo regionalna pitanja, a što se tiče Rusije ona se čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma“, istakao je ruski ministar i dodao da su bilo koje reforme moguće samo uz saglasnost dva entiteta i tri naroda.

   Vidimo privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu, a jedno pitanje koja je odavno prezrelo je oslobođenje BiH od spoljne uprave kako bi sama odlučivala o svojoj budućnosti“, rekao je Lavrov.

   „Apsolutno se podudaraju naši stavovi i prema drugim pitanjima na Balkanu“, rekao je Lavrov precizirajući da je reč o Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori.

   „Apsolutno smo ubeđeni da pitanja treba da se rešavaju uz uzajamnu saglasnost učesnika, a nedopustive su akcije spoljnih aktera koji narodima na Balkanu pokušavaju da nametnu ono: ’Ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom‘“, rekao je on.

   „Rusija je sa EU i SAD bila koautaor Dejtona i rešavanja kosovske krize i ne vidimo nikakvih razloga da prekinemo tako nešto“, naglasio je Lavrov.

   Lavrov je rekao da se slaže sa Dodikom i da Rusije uvek radi pošteno i poštuje svoje obaveze i da se to u potpunosti tiče i kad je reč o Dejtonu.

   „Ne pokušavamo mi da očuvamo protektorat nad BiH. Naprotiv, svuda, u svim formatima borimo se za očuvanje osnovnih principa Dejtona, a to znači dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, rekao je ruski šef diplomatije.

   Obraćanje novinarima šefa Ruske diplomatije Sergeja Lavrova i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   Što se tiče drugih balkanskih zemalja, Lavrov je rekao da je u Makedoniji stvorena dvosmislena situacija povodom potpisivanja nedavnog sporazuma, a sada predstoji i referendum.

   „Pozivam vas da pogledate šta govori Rusija — ne govorimo ništa.“

   „Istovremeno, Makedoniju posećuju brojni zapadni zvaničnici i svi oni otvoreno navijaju za jedno rešenje tokom referenduma. Ako to nije otvoreno mešanje onda ne znam šta bi se moglo nazvati mešanjem“, poručio je Lavrov.    

   On je skrenuo pažnju na izjavu Federike Mogerini s početka septembra koja je rekla da je Balkan teritorija EU i da niko drugi tu nema šta da traži.

   „Mi nemamo ništa protiv članstva BiH u EU, ali ovakve izjave ne služe na čast EU. Takav stav je u suprotnosti sa prirodnim pravom svih balkanskih država da dok teže EU razvijaju i odnose i sa drugim državama“, rekao je ruski šef diplomatije.    

   Na pitanje novinara da li će Rusija ostati u Savetu Evrope, Lavrov je odgovorio da Rusije želi da ostane u onom Savetu Evrope u koji je svojevremeno i ušla, u kojem svaka država ima jednako pravo glasa i u kojem je svaka država ravnopravna pred bilo kojim telom Saveta Evrope.

  • 17:25

   U toku je konferencija Lavrova i Dodika

   Srpska je zahvalna Rusiji za principijelan stav u afirmaciji Dejtonskog sporazuma, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom Lavrovom.

   On je odbacio bilo kakve spekulacije i tvrdnje koji govore o lošem uticaju RF i istakao da je Rusija „naš drug“ i da se odnosi razvijaju u svim pravcima i da namerava da tako i nastavi. Dodik je takođe rekao da se razgovaralo o daljim planovima i podsetio da je upravo Srpska sprečila da BiH uvede sankcije Rusiji.

   Posebno smo zahvalni RF za višegodišnje napore u zaštiti Dejtonskog sporazuma, ali i na zalaganju u SB UN, a posebno na tome što je sprečila donošenje rezolucije o genocidnim namerama Srba, rekao je Dodik i zahvalio se u ime Srba i Republike Srpske.

   „To pitanje ostaće zapamćeno u istoriji našeg prijateljstva“, dodao je predsednik Srpske.

   Prema rečima Dodika, bilo je reči i o ekonomskoj saradnji gde ruski partneri imaju aktivan stav. Kad je reč o političkim temama, upoznao sam ministra sa stabilnom situacijom u RS, i na političkom i na ekonomskom planu.

   On se još jednom zahvalio ministru što je došao u Banjaluku na osveštenje temelja hrama i što je ispunio obećanje.

   Predsednik RS Milorad Dodik odlikovao je ministra spoljnih poslova RF Sergeja Lavrova ordenom Republike Srpske na ogrlici za rad i izuzetne zasluge u jačanju svesti srpskog naroda u borbi za nezavisnost i doprinos jačanju odnosa između Republike Srpske i Ruske Federacije.

  • 17:18

   U Banjaluci se nalazi i proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica.

   Emir Kusturica
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 17:02

   Očekuje se početak zajedničke konferencije Lavrova i Dodika.

   Sergej Lavrov na sastanku sa Miloradom Dodikom u Administrativnom centru republike Srpske u Banjaluci.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 16:42

   Počeo sastanak Dodika i Lavrova, nakon čega sledi sastanak dve delegacije. Sastanak prate brojne novinarske ekipe iz Srpske, BiH, regiona i Rusije.

   Dodik i Lavrov na sastanku
   © Sputnik / Aleksadar Milačić

   Sastanku u užem sastavu sa strane Srpske prisustvuje i premijerka Željka Cvijanović i predsednik Skupštine Nedeljko Čubrilović, a sa ruske ambasador RF u Sarajevu Petar Ivancov i šef Četvrtog departmana MIP Rusije Aleksandar Bocan Harčenko.

  • 16:24

   Ruska delegacije se uputila u Predsedništvo RS, gde će Lavrov biti odlikovan ordenom Republike Srpske na ogrlici.

   Ruskog šefa diplomatije sa prostora budućeg Hrama ispratili su aplauz brojnih građana Banjaluke i pesma crkvenog hora.

  • 16:22

   Lavrov, vladika Jefrem i Dodik su zajedno otkrili ploču koja će biti na jednom od zidova budućeg srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

  • 16:18

   Predsednik RS Milorad Dodik je zahvalio Lavrovu na poseti

   „Hvala vam što ste, tu, što ste održali obećanje. Ovaj hram će oplemeniti naše prijateljstvo i učiniti nas još bližim. Ostavićemo ga novim generacijama i Rusima koji će dolaziti. Oni će koristiti ovaj centar“, poručio je Dodik.

   On je još jednom Lavrovu zahvalio na pažnji koju pruža RS, Dejtonskom procesu i svim dešavanjima.

   „RS je mirna, već duže vreme beležimo stopu ekonomskog rasta. Ovde su i ruske kompanije koje uspešno posluju. Vi ste uporno kao velika država ukazivali na poštovanje međunarodnog prava, želim da vam se na tome zahvalim. Zato mi je drago što ste ovde, vašim imenom na ovoj ploči, večno ćemo obeležiti vaše prisustvo. Hvala vam što ste došli“, završio je Dodik.

   Sergej Lavrov u Predsedništvu Republike Srpske.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 16:13

   Ruski šef diplomatije je izrazio zahvalnost onima koji realizuju ovaj projekat.

   „Pre svega mislim na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, a zatim i na predstavnike Srpske i Ruske pravoslavne crkve.“

   „Mi znamo da srpski narod neguje pamćenje na poslednjeg ruskog imperatora, koji je pritekao u pomoć kada se Srbija našla pred nadmoćnim neprijateljem“, rekao je Lavrov.

   Kako je rekao ruski šef diplomatije, puno Srba koji su živeli „na ovim prostorima, bilo je regrutovano u austrougarsku vojsku, ali su oni prešli na našu stranu i zajedno smo se borili protiv neprijatelja.“

   On je dodao i da nije slučajno da su baš srpski veterani podneli inicijativu za podizanje hrama posvećenog Romanovima.

   „Današnja ceremonija je veliki doprinos jačanju duhovnih i kulturnih veza, jačanju prijateljstva između dva naroda. Hteo bi posebno da pozdravim, da iskažem najiskrenija osećanja prema svim stanovnicima Banjaluke koji su došli danas ovde“, zaključio je Lavrov. 

   Građani Banjaluke na dočeku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova.
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 16:11

   Vladika je šefu ruske diplomatije uručio poklon, fototipsko izdanje najstarijeg pisanog spomenika srpske kulture i duhovnosti „Miroslavljevog jevanđelja“.

  • 15:57

   Episkop banjalučki Jefrem pozdravio je ministra Lavrova na ruskom jeziku.

   „U Banjaluci je pre nekoliko dana služena sveta liturgija u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a zatim smo osveštali temelje ovoga hrama. Naš srpsko-ruski hram biće posvećen Preobraženju Gospodnjem, Svetoj Porodici Romanov i Svetom Savi“, rekao je vladika Jefrem.

   Kako je rekao, ideja podizanja spomen srpsko-ruskog hrama stara je celih stotinu godina, od Prvog svetskog rata, a posle njega bilo je pokušaja njegove realizacije koje nisu uspele.

   „Došao je Drugi svetski rat, a zatim i građanski rat na ovim prostorima. Koliko god se činilo da kasnimo u ovom svetom delu, sve se dogodilo sa promišlju Božijom, u kojoj je jedan dan kao hiljadu godina, a hiljadu godina kao jedan dan“, naglasio je vladika.    

   „Ove godine navršilo se 100 godina od stradanja porodice Romanov, a slavimo i veliki jubilej nemanjićke zlatne epohe. Upravo sada nam je Bog dao snage da započnemo ovaj projekat. Nadamo se da će uz Božiju pomoć biti i završen“, nastavio je vladika Jefrem.

   Vladika je naglasio da je izgradnja Hrama za RS veliki, ali ostvarljiv poduhvat.

   „Učinićemo sve da izvršimo ovaj sveti zavet, da izgradimo srpsko-ruski hram i Duhovni centar. Molimo Gospoda da blagoslovi naša dobra dela i namere. Bez svesrdne pomoći predsednika Dodika i brojnih darodavaca, teško da bi gradnja počela“, ocenjuje episkop.

   On se zahvalio Moskovskom arhitektonskom institutu i ruskim stručnjacima, posebno glavnom arhitekti, na pomoći.

   „Poštovani Sergeju, još jednom Vam zahvaljujem na dolasku, na činu posete temeljima nađe zajedničke crkve i Duhovnog centra. Vaše prisustvo biće upisano zlatnim slovima u letopis ovog zdanja, u nadi da će se veze naša dva naroda i ubuduće odvijati na korist ti zadovoljstvo“, rekao je na kraju obraćanja vladika.

   Sergej Lavrov
   © Foto : RTRS
  • 15:54

   Brojni građani aplauzom su pozdravili visokog gosta. Intonirane su himne Ruske Federacije i Republike Srpske.

   Ovacije za Lavrova u Banjaluci
   © Sputnik / Aleksandar Milačić

   Pred temeljima srpsko-ruske crkve uz zastave Rusije, počasni stroj orkestra u Banjaluci je dočekao ministra Lavrova. Brojni građani aplauzom su pozdravili visokog gosta, a u susret mu je izašao predsednik RS Milorad Dodik.

  • 15:35

   FOTO Evo kako građani Banjaluke dočekuju Lavrova

  • 15:27

   Šef ruske diplomatije dočekan je po starom srpskom običaju, sa hlebom i solju.

   U delegaciji Vlade Srpske su njeni potpredsednici Srebrenka Golić i Anton Kasipović i šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović.

  • 15:21

   Lavrova je na aerodromu dočekala premijerka RS Željka Cvijanović

  • 15:18
   Banjaluka spremna za ruskog šefa diplomatije

   Zastave Rusije vijore se Banjalukom

   U Banjaluku uskoro stiže ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Nešto pre tri sata na aerodromu „Mahovljani“ dočekaće ga premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović nakon čega će, prema protokolu, svečani doček ruskog ministra biti priređen u 15.15 ispred temelja Srpsko-ruskog hrama i duhovno kulturnog centra.
   Dalje
   Banjaluka u zastavama pred dolazak Lavrova
   © Sputnik / Aleksandar Milačić
  • 15:16

   Srpski šef diplomatije Ivica Dačić stigao u Banjaluku

   Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić stigao je u Banjaluku, a na Međunarodnom aerodromu u Mahovljanima dočekali su ga ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.    

  • 15:15

  • 15:14

   Veliki broj građana Srpske okupio se na platou kod temelja Srpsko-ruskog hrama u Banjaluci.

  Uživo
  Snažne poruke Lavrova i Dodika o ključnim pitanjima na Balkanu (video, foto)
  +
  Tagovi:
  Lavrov, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga