08:07 21 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1290
  Pratite nas

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je na konferenciji za novinare zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je potencirao pitanje uplitanja stranaca u politiku BiH i dodao da je vladajuća koalicija u RS upozoravala na taj problem, ali da javnost nije bila zainteresovana za te podatke.

  On je istakao da su stranci uložili oko 40 miliona maraka u rad nevladinih organizacija i pojedinih medija u BiH i da je Vlada Velike Britanije podržavala Mladena Ivanića i da to i dalje radi.

  Dodik je istakao da je u BiH došlo 40 Britanaca, od kojih je pet u Banjaluci gde se svaki dan bave pitanjima destabilizacije, kao što se i stara američka administracija bavi pitanjima izbora.

  Predsednik Srpske je istakao da će on kao član Predsedništva BiH insistirati da se ukinu mešanje stranaca u politiku u BiH i funkcija visokog predstavnika i da se poštuje Ustav BiH, kao i da će mu na prvom mestu biti interesi Republike Srpske.

  Dodik je istakao da su u toku pokušaji da se obezbedi podrška određenim licima, te da je evidentna britanska podrška srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću.

  „Kao član Predsedništva BiH insistiraću na ukidanju stranog mešanja, što Ivanić nije sposoban i neće da uradi, i da se dijalog između stranaca i institucija vlasti na prostoru BiH odvija u okviru standarda koji su potrebni za sve normalne zemlje, kao i da se stranci izbace iz bilo kakvog upliva i mogućnosti da se bave makro ili mikro pitanjima na nivou BiH“, rekao je Dodik.

  On je naveo da strane ambasade pozivaju ljude koji su na listama i sa njima navodno demokratski razgovaraju, a u suštini im sugerišu kako da se ponašaju.

  „Imamo tačne podatke kada se razgovaralo i šta je rečeno“, poručio je predsednik Republike Srpske.

  Tagovi:
  Dodik, stranci, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga