22:27 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  5660
  Pratite nas

  Građani Makedonije izlaze na referendum na kome bi trebalo da se izjasne o tome da li podržavaju sporazum između Skoplja i Atine o promeni imena te bivše jugoslovenske republike. Kako javlja izveštač Sputnjika iz Skoplja, izlaznost do 13 časova je 15,93 odsto. Na ulicama Skoplja je mirno, a ispred zgrade Sobranja zasad nema okupljanja građana.

  Na konferenciji za medije DIK, saopšteno je da im je stiglo sedam prigovora zbog povrede biračkog prava, od kojih su tri odbijena, a četiri se obrađuju.

  Makedonski mediji javili su i da je zabeležen prvi incident, kada je privedena jedna osoba u skopskom naselju Novo lisiče zbog verbalnog sukoba sa članovima biračke komisije. 

  Policija je potvrdila da je 22-godišnji K. Ž. iz Skoplja na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Lazo Angelovski“ vređao građane koji došli da glasaju i fizički napao policajca.

  On je priveden u policijsku stanicu u opštini Aerodrom, kojoj pripada naselje Novo lisiče.

  Skoplje na dan referenduma u Makedoniji
  © Sputnik / Dejan Simić
  Skoplje na dan referenduma u Makedoniji

  Portparol makedonskog Ministarstva unutrašnjih poslova Toni Angelovski izjavio je da su dosad na referendumu registrovana još tri incidenta.

  Angelovski je naveo da je 80-godišnji muškarac u mestu Zubovce kod Gostivara prijavio da ga je u vezi s referendumom vređala 64-godišnja S. M, koja je pozvana u policijsku stanicu, i dodao da se radi na rasvetljavanju ovog slučaja.

  „U Strugi je prijavljeno fotografisanje mobilnim telefonom sa terase zgrade blizu biračkog mesta u Osnovnoj školi ’Braća Miladinovci‘. Odmah su preduzete mere i lica su odvedena u policijsku stanicu“, rekao je Angelovski.

  On je kazao da se treći incident dogodio na glasačkom mestu u Osnovnoj školi „Vanče Prće“ u Štipu, gde je B. O. prijavio da ga je prilikom dostave hrane biračkom odboru fotografisao i vređao E. S, koji se sada nalazi u policijskoj stanici.

  Ekipa Sputnjika pratiće u kakvoj atmosferi protiče referendum, kakva je izlaznost, ali i situacija na ulicama makedonske prestonice.

  Glasanje u Makedoniji
  © Sputnik / Dejan Simić
  Glasanje u Makedoniji

  Na našem portalu iz minuta u minut uz najnovije informacije pogledajte fotografije i video-klipove sa terena, dok na našem nalogu na Fejsbuku pratite uživo uključenja naših novinara.

  Građani će se na pitanje „Da li ste za ulazak u EU i NATO, uz prihvatanje dogovora Republike Makedonije i Republike Grčke?“ moći da se izjasne na 3.480 biračkih mesta u 80 opština.

  Glasačka mesta su otvorena u 7 sati, a građani Makedonije će moći da glasaju do 19 časova.

  Glasačka kutija
  © Sputnik / Dejan Simić
  Glasačka kutija

  U birački spisak je upisano 1.806.337 građana.

  Gotovo tri decenije od spora sa Grčkom, koja je kočila evroatlantske integracije Makedonije zbog imena, ta zemlja je na političkoj prekretnici, a referendum se odvija u atmosferi političkih podela, koje je ovaj sporazum još više produbio.

  Tagovi:
  refrendum
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga