07:42 17 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Slavlje protivnika referenduma u Makedoniji

  „Referendum iznedrio novi politički faktor od kog zavisi budućnost Makedonije“

  © REUTERS / Marko Djurica
  Region
  Preuzmite kraći link
  Sandra Čerin
  31471

  Cvetin Čilimanov, novinar i bivši savetnik makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, kaže za Sputnjik da je izuzetno slaba izlaznost na referendumu za promenu makedonskog imena pokazala da makedonski narod odbacuje dogovor Zaeva i Ciprasa, makar i po cenu da to znači dužu integraciju u Evropsku Uniju i NATO.

  „Makedonci su sasvim jasno odbacili pritisak koji je dolazio i od pojedinih najmoćnijih političara Evrope, kako Angele Merkel, a svakako i Mogerinijeve i Stoltenberga. Oni su jasno shvatili da dogovor znači nepovratno gubljenje suvereniteta, a verovatno i Makedonije kao makedonske nacionalne države“, kaže Čilimanov.

  Makedonski analitičar kaže da je premijer Zaev došao na vlast uz pomoć značajne podrške više stranih država, „sa samo jednim zadatkom, da potpiše bilo kakav dogovor oko imena, nezavisno od toga koliko će on biti negativan za makedonske nacionalne interese“.

  „On je danas, u svojoj reakciji pola sata po zatvaranju birališta, praktično rekao da ne priznaje rezultat referenduma“, kaže Čilimanov.

  Prema njegovim rečima, Zaev smatra validnim samo glasove koji su „za“, a da će ignorisati to što cenzus od 50 posto izlaznosti, koji je uslov da se referendum smatra važećim, nije dostignut ni izdaleka.

  Zastava Grčke se vijori ispred zgrade parlamenta u Atini
  © REUTERS / Alkis Konstantinidis

  „Neki od njegovih pomagača, kao komesar Johanes Han, pridružili su mu se u tome i uputili poruku da smatraju da je dogovor Zaev—Cipras još živ i da se još može implementirati, što opet naravno znači gaženje volje makedonskih birača. Grci su imali malo trezveniju reakciju, ali i oni otvaraju mogućnost da se dogovor ipak primeni, što, imajući u vidu kako su se Makedonci jasno opredelili protiv, znači da ulazimo u period ozbiljnih tenzija“, kaže Čilimanov.

  On smatra da je svetla tačka opoziciona partija VMRO.

  „Lider VMRO Hristijan Mickoski je postupao trezveno tokom cele kampanje. Ova partija je danas isporučila rezultat tako što je zadržala svoje pristalice da ne glasaju, i Mickoski, a ne Zaev, sada je najznačajniji politički faktor u zemlji, od koga zavisi šta će se dešavati u predstojećem periodu“, kaže Čilimanov.

  Tagovi:
  referendum, Cvetin Čilimanov, Hristijan Mickoski, Zoran Zaev, Makedonija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga