08:55 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednik RS Milorad Dodik

  Dodik: Džaferović i Komšić uneće ratnu politiku

  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 240

  Novoizabrani član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da će novoizabrani članovi ove institucije Šefik Džaferović i Željko Komšić uneti „svoje ratne politike“ u Predsedništvo.

  „Jasno je da oni unose svoje ratne politike, a pogotovo Komšić, koji smatra da je njegov pogled na BiH jedini moguć. Naravno da nije. Ustavna pozicija BiH su dva entiteta i tri konstitutivna naroda, i to bi trebalo jasno da bude ispoljeno i vidljivo u ovoj zemlji“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

  Komentarišući informaciju o ratnoj prošlosti ova dva člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da je ta prošlost nešto što bi trebalo da tretiraju pravosudne institucije koje ne rade svoj posao, a istovremeno su i neustavne.

  „Ustav je neprikosnoveni dokument. Svi drugi dokumenti trebalo bi da budu izvedeni iz Ustava. Naravno da je to otežavajuća priča kada je reč o ratnoj prošlosti“, naveo je Dodik i napomenuo da su, što se tiče ratne prošlosti, te stvari morale odavno da budu rešene, a odgovorni procesirani.

  On očekuje da kolektivno rukovodstvo BiH radi u skladu sa Ustavom i smatra da ukoliko se svi budu pridržavali ovoga neće biti problema u radu Predsedništva BiH.

  „Predstavljaću srpski narod i Republiku Srpsku i moj stav će biti vrlo jasan o svim pitanjima koja budu na dnevnom redu. Republika Srpska je primarna u mojoj političkoj agendi, i ništa drugo. Ukoliko bude moguć dogovor, Predsedništvo BiH će funkcionisati, a ukoliko ne bude — šta da radimo“, kategoričan je Dodik.

  Na pitanje da li očekuje da će biti opstrukcija, Dodik kaže da je opstrukcija već urađena urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

  „Sada imamo ustavni tekst koji je jasan i sasvim drugu praksu koja je nastala kršenjem mnogih odredaba tog ustava. Kao razumni ljudi, morali bismo da vratimo stvari u ustavne okvire. Nije ustavno da visoki predstavnik nametne zakone ni da parlament BiH donese neki zakon, a da nije u skladu sa Ustavom, kao što je Zakon o Sudu i Tužilaštvu BiH“, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

  Dodik je podsetio i da je Džaferović u ratu bio načelnik Centra bezbednosti u Zenici, koja je bila i zona Sakiba Mahmuljina, gde je delovao ozloglašeni odred „Mudžahedin“, koji je odsecanjem glava pobio na desetine Srba.

  „Definitivno je Džaferović imao odgovornost, a postoje dokazi i izjave pojedinaca da su neposredno pored njega ubijali Srbe i da on nije reagovao“, rekao je Dodik.

  On je naveo da je Džaferović, kao načelnik Centra, zataškavao podatke o zločinima odreda „Mudžahedin“ i da do procesa protiv njega nikad nije došlo, iako je u ratnom periodu odobravao državljanstvo mudžahedinima u BiH koji su bili u tom odredu.

  Dodik kaže i da se sumnja da je obiman deo dokumentacije sklonjen i da je upravo Džaferović to učinio.

  Tagovi:
  Dodik, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga