20:19 10 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  42174
  Pratite nas

  Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

  Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u „Republika Severna Makedonija“, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

  Poslanici su prihvatili i inicijativu premijera Zorana Zaeva o nacionalnom pomirenju, na čemu će raditi Komisija koja će biti formirana za pripremu predloga o sprovođenju ovih uslova u roku od 30 dana.

  Glasove za ustavne amandmane poslanici su uslovili prihvatanjem amandmana koji garantuju makedonski identitet.

  Takođe, ukoliko Prespanski sporazum ne bude prošao u grčkom parlamentu, a Atina nastavi da otežava put Makedonije u NATO I EU, poslanici će da traže poništavanje amandmana na makedonski Ustav.

  Četvoro od poslanika opozicije koji su glasali za izmene Ustava optuženi su ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Džaferi izabran za predsednika parlamenta, preneo je „portalalb.mk“

  Tagovi:
  VMRO-DPMNE, ime, poslanici
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga