06:38 05 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  6174
  Pratite nas

  Predvodnik nevladine organizacije Crnogorska pravoslavna crkva raspop Miraš Dedeić kazao je da crkveno pitanje u Crnoj Gori treba da se reši „po ugledu na Ukrajinu“.

  To u praksi znači proglašenje raskolničke crkve za zvaničnu i otimanje imovine pomesne kanonske crkve, navodi crnogorski portal IN4S.

  „Uspostavljanjem liturgijskoga zajedništva svih pravoslavnih crkava, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, CPC će dobiti status domicilne, što je i bila do 1918. godine i smanjiće se napetosti između Srbije i Crne Gore i unutar Crne Gore“, rekao je raspop Miraš.

  On je naveo da sada „sleduje da naša vrhovna državna vlast posreduje u rešavanju crkvenog spora u zemlji, po ugledu na Ukrajinu“.

  „Blagodareći carigradskome patrijarhu Vartolomeju, pravoslavlje doživljava preporod. Napokon će se rešiti neka pitanja koja su opterećivala pravoslavni svet. Jedno od najvažnijih je i crnogorsko crkveno pitanje, rekao je raspop Miraš za „Pobjedu“.

  Prema njegovim rečima, rešavanje crnogorskog crkvenog pitanja od suštinskog je značaja za crnogorsku državu.

  Bez CPC nema ni crnogorske države. Carigradski patrijarh je nedavno izjavio da svaki pravoslavni narod ima pravo na autokefalnu crkvu, ali u saglasnosti sa vrhovnom državnom adresom. Sada je na redu upravo crnogorska država. Na kraju, nema ni kanonskoga osnova, niti kanona koji bi dovodio u pitanje autokefalnost CPC, koja je ionako bila ukinuta silom oružja, rekao je raspop Miraš.

  Tagovi:
  raspop, Miraš Dedeić, crkva, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga