13:56 23 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Bilbordi koju su se pojavili u Budvi, Crna Gora

  Budva poklekla: Ništa od spomenika kralju Petru I

  © Foto: IN4S
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 026

  Opština Budva odustala je od obnove ploče u starogradskom parku posvećene kralju Srbije i kasnije Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca Petru I Karađorđeviću, potvrđeno je podgoričkim „Vijestima“, pošto je gradski Sekretarijat za društvene delatnosti utvrdio da se ona ne nalazi u registru spomen-obeležja.

  Lokalna uprava je krajem avgusta raspisala tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača koji je trebalo da restaurira oštećenu ploču postavljenu u gradskom parku u zaleđu Luke.

  Opština je bila spremna da izdvoji 5.000 evra za sanaciju, a bili su planirani čišćenje, manji konzervatorski radovi, uređenje okolnog terena i postavljanje informativne table, prenosi Tanjug.

  Sekretarka za društvene delatnosti Ljiljana Pjerotić rekla je, međutim, da ploča u gradskom parku nema status kulturnog dobra, jer se ne nalazi u registru kulturnih dobara koji vodi Uprava za zaštitu kulturnih dobara, niti status spomen-obeležja, jer se ne nalazi u registru spomen-obeležja koji vodi taj sekretarijat.

  Pošto je raspisan tender, novi koalicioni partner u budvanskoj vlasti Crnogorska partija zatražila je od gradonačelnika Budve Dragana Krapovića da se odmah poništi javni poziv, jer ploča nema status kulturnog dobra, ni spomen-obeležja.

  Iako na opštinskom sajtu nije objavljeno da je tender poništen, „Vijestima“ je rečeno da se od toga odustalo, ali da svaki pojedinac ili organizacija mogu po zakonu da pokrenu postupak da ta ploča dobije status spomen-obeležja, čime bi se moglo izvršiti i njeno saniranje.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga