19:14 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 501
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da je odluka Kosova da uvede carine od 100 odsto na proizvode iz BiH bezobrazna, potpuno besmislena i revanšistička, te da je rezultat neuspeha Kosova da uđe u Interpol.

  Crnadak je istakao da će mera Kosova imati brojne posledice, ali da je u ovom trenutku najvažnije čuti stav Evropske unije.

  „Nadam se da će stav EU biti jasan, jer čista verbalna osuda neće biti dovoljna“, smatra Crnadak.

  BiH to nije zaslužila, jer smo se mi ponašali principijelno kako smo to godinama radili, odnosno glasali za članstvo u onim organizacijama koje su definisane briselskim razgovorima Beograda i Prištine, i drugim za koje je saglasan Beograd. To je tako već godinama“, kazao je Crnadak za sarajevski portal „Kliks“.

  Za njega je, kaže, ova odluka Prištine bezobrazna.

  „Reč je o direktnom neprijateljskom aktu. Kada nekome uvedete carinu od 10 odsto, to može imati ekonomsku logiku, ali taksa od 100 odsto je poruka da vam je s druge strane neko s kim ne želite da sarađujete“, smatra ministar.

  Na pitanje koji će biti naredni koraci BiH i da li se mogu očekivati kontramere, Crnadak ističe da će lično staviti ovo pitanje kao tačku dnevnog reda na sastanku ministara spoljnih poslova regiona u Crnoj Gori 29. novembra.

  „Videćemo kako će se prema ovome odnositi ostale zemlje u regionu i u EU. Do tada ćemo mi unutar BiH videti kakve će biti naredne reakcije“, zaključio je Crnadak.   

  Tagovi:
  Sarajevo, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga