03:38 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 301
  Pratite nas

  Tužilaštvo BiH je naložilo ponovno otvaranje istrage u predmetu „Dobrovoljačka“, javila je RTRS.

  To podrazumeva otvaranje nove istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića, javila je RTRS, pozivajući se na „Srnu“.

  Tužilaštvo BiH je danas saopštilo da je donelo naredbu o ponovnom otvaranju istrage protiv pet osoba u predmetu „Dobrovoljačka“, ali nisu navedena njihova imena.

  Sputnjik intervju
  © Sputnik / Sputnjik

  Obnavljanje istrage naloženo je, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da je reč o ratnom zločinu, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

  Tokom istrage je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA, koja se kretala sarajevskom Dobrovoljačkom ulicom, odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gde su zlostavljani i maltretirani.

  U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH odluku donelo juče, postupajući po svim žalbama u tom predmetu.

  Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno je ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

  „Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH“, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH, preneo je Tanjug.

  Ustavni sud BiH je na sednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

  Tagovi:
  dobrovoljačka, istraga
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga