01:47 12 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 51
  Pratite nas

  Vlada Makedonije smatra da poreske mere Prištine u odnosu na robu iz centralne Srbije i BiH kratkoročno mogu imati efekta, ali da Makedonija, kao članica CEFTA, ne treba zahvaljujući carinskim barijerama drugih zemalja da vidi priliku za povećanje izvoza.

  „Mi kreiramo konkurentnost naših kompanija i proizvoda na osnovu toga koliko su oni zaista konkurentni na tržištu. Vlada je posvećena povećanju kapacitete kompanija, a ne kreiranju kratkoročne dobiti zahvaljujući sporovima drugih zemalja“, rekao je makedonski ministar ekonomije Krešnik Bekteši.

  Bekteši kaže da mere Prištine nisu rešenje za makedonsku konkurentnost.

  „Ovo može kratkoročno da kreira dobit, ali nije rešenje za našu konkurentnost i zastupljenost naših proizvoda. Može se očekivati da će makedonski poljoprivredni proizvodi, koji su već zastupljeni na Kosovu, biti traženiji, ali ipak to da ostavimo u rukama kompanija koje izvoze“, piše u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, prenela je televizija „Telma“.

  Na poštovanje CEFTA sporazuma pozvalo je i Udruženje makedonskih poljoprivrednika, zato što su u takvim sporovima žrtve građani, a trgovci profitiraju.

  Predstavnik Udruženja je kazao da ne treba zarađivati na tuđoj nesreći, već sa kvalitetnim i prihvatljivim cenama.

  „Od ove situacije će zaraditi trgovci koji će iskoristiti Makedoniju kao tranzitnu zemlju, pa će se srpski proizvodi na Kosovo izvoziti kao makedonski. Tako se ne grade dobrosusedski odnosi“, istakao je predstavnik Udruženja poljoprivrednika Makedonije.

  Tagovi:
  takse, Makedonija, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga