06:04 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 230
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik otvoriće u četvrtak, 29. novembra, u Sankt Peterburgu Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske koje će biti jedno od ključnih za dalju saradnju i unapređenje odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima, posebno privrede.

  Dodik je rekao da je otvaranje ovog predstavništva još jedan dokaz i potvrda dobre saradnje i odnosa sa ruskim zvaničnicima koje je uspostavila vlast u Srpskoj, odnosno da je ovo kruna saradnje koju je uspostavila republička vlast sa Sankt Peterburgom, koji je moćan ekonomski i kulturni centar u Rusiji.

  „Uredili smo dobijene prostorije i razlog za moj odlazak je da još probudim saradnju i da vidimo šansu i perspektivu naših budućih odnosa, prvenstveno Srpske i Sankt Peterburga, ali i u svetlu moje nove funkcije kao srpskog člana Predsedništva BiH da vidimo gde su prepreke. Bilo je mnogo problema u realizaciji dogovora koji se odnosi na farmaceutsku industriju, gde Rusi ne mogu da izvoze u Srpsku i BiH jer nadležna agencija na nivou BiH to osporava“, rekao je Dodik za „Glas Srpske“.

  Rad Trgovinskog predstavništva, koje će biti smešteno u zgradi dobijenoj bez naknade od Sankt Peterburga, zamišljen je tako da će privrednici iz Srpske predstavljati svoje proizvode i pregovarati sa ruskim partnerima, ali i kao mesto za razgovore o ostalim oblastima.

  Odgovarajući na pitanje da li će tokom posete Rusiji imati priliku da sa nadležnima razgovara o gradnji gasovoda u Srpskoj, Dodik je naveo da će o tome verovatno biti reči drugom prilikom, kada se bude sastao sa predstavnicima „Gasproma“.

  „Gradnja gasovoda ostaje naš prioritet, odnosno da se gradi veza od Srbije preko Drine i da taj gasovod dođe i do Banjaluke i raširi se dalje kroz Republiku Srpsku. Jasno je da ćemo intenzivirati aktivnosti na tom planu“, poručio je Dodik.

  On nije isključio ni mogućnost da se tokom posete Rusiji sastane sa zvaničnicima ruske oblasti Nižnji Novgorod, čija je delegacija početkom oktobra ove godine bila u Banjaluci i kada se moglo čuti da je Rusija veoma važan spoljnotrgovinski partner Srpske, sa kojom je u prvom polugodištu ove godine ostvaren obim razmene od 349 miliona KM.

  Dodik će se tokom boravka u Rusiji obratiti i na Sveslovenskom forumu, koji se organizuje krajem svake godine, a inicijator je Sankt Peterburg.

  Tagovi:
  Sankt Peterburg, Republika Srpska, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga