09:25 25 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2452
  Pratite nas

  Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proteklih nekoliko meseci je u više navrata tražila službeni susret sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ali je poziv za sastanak iz kancelarije predsednice uvek odbijen.

  Kako se navodi u saopštenju Kuće za ljudska prava Zagreb, poslednji put je poziv na susret odbijen 29. novembra, sa obrazloženjem da utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsednice Hrvatske.

  Nataša Kandić tražila je susret sa predsednicom ispred Inicijative REKOM, koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ, a u jednom od zahteva za sastanak Kandićeva upozorava predsednicu Hrvatske da je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je ubijeno najmanje 130.000 ljudi, a da se sudbina 10.000 žrtava još uvek ne zna.

  „Činjenica da je predsednica Hrvatske s predsednikom Srbije uspostavila posebnu vezu posredstvom izaslanika dve strane koji bi trebalo da podstaknu brže i efikasnije ustanovljenje sudbine ubijenih i nestalih, pokazuje, kako se čini, da je njen prioritet bilateralna saradnja sa predsednikom Srbije umesto — mnogo izglednijeg — multilateralnog nastojanja da se reši ovaj gorući problem, što su i preporuke Evropske komisije“, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

  Iz Kuće za ljudska prava Zagreb podsećaju da je Nataša Kandić „jedna od retkih aktivistkinja za ljudska prava koja već decenijama podstiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tokom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“.    

  Tagovi:
  Nataša Kandić, Kolinda Grabar-Kitarović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga