20:28 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4644
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona evra za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.

  U dokumentima Vlade Crne Gore navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP-a, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

  Takođe, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

  „Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 evra i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane“, piše u dokumentima.

  Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona evra za nabavku tri višenamenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija u skladu sa članom 9 Zakona o budžetu Crne Gore za 2019. godinu.    

  Tagovi:
  oklopna vozila, vojska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga