21:08 12 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1553
  Pratite nas

  Na današnjem sastanku članova Predsedništva BiH sa zamenikom državnog sekretara SAD Džonom Salivenom konstatovano je da su odnosi BiH i SAD korektni i da je BiH uz partnerstvo sa SAD opredeljeni za izgradnju mira i stabilnosti u regionu.

  Srna saznaje da su članovi Predsedništva BiH saslušali sa pažnjom poruke zamenika državnog sekretara SAD.

  Dodik mu je preneo da unutar BiH postoji neka vrsta konsenzusa za ulazak BiH u Evropsku uniju, ali ne i za NATO.

  On je upoznao Salivena da je Narodna skupština Republike Srpske donela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. 

  Predsedavajući Predsedništva BiH, kako Srna saznaje, u tom kontekstu naglasio je da je nedavnim formiranjem takozvane vojske Kosova direktno srušen Aneks jedan B Dejtonskog sporazuma o regionalnoj stabilnosti.

  „Mi smo za mir i stabilnost“, rekao je Dodik, naglašavajući „da bi BiH trebalo prepustiti lokalnim političkim akterima i ukinuti međunarodni intervencionizam, što se verovatno odnosilo prije svega na visokog predstavnika u BiH koji, prema mnogima, igra destabilišuću ulogu u BiH.

  Srna saznaje da se predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik nije saglasio sa stavom člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je izneo sa sastanku sa Salivenom, o pojačanom uticaju Rusije i njenih obaveštajnih službi u BiH. 

  Dodik je rekao da je istina da ima drugih zemalja koje imaju veći uticaj unutar BiH od Rusije.

  On se, saznaje Srna, nije saglasio ni sa ocenom bošnjačkog člana Predsedništva Šefika Džaferovića o „genocidu nad Bošnjacima u BiH“, dodajući da je istina da je jedino ostao neprocesuiran zločin nad Srbima.     

  Tagovi:
  Dodik, BiH, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga