22:52 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11834
  Pratite nas

  Makedonski predsednik Đorđe Ivanov održao je danas svoje poslednje godišnje obraćanje poslanicima, a njegove poruke su izazvale burno negodovanje poslanika vladajuće većine okupljene oko SDSM-a, što je, preneli su makedonski mediji, stvorilo neprijatnu atmosferu u parlamentu.

  Ivanovu na proleće ističe mandat i više nema pravo da se kandiduje.

  Obraćanje Ivanova bojkotovali su poslanici albanske partije DUI Alija Ahmetija, a poslanici vladajuće koalicije okupljene oko SDSM-a Zorana Zaeva su mu neprestano dobacivali, pravili buku ili mu uopšte nisu poklonili pažnju, pa je predsednik u više navrata morao da interveniše.

  Posebno burne reakcije poslanika vladajuće većine izazvalo je pominjanje Prespanskog sporazuma, Zakona o jezicima, Sporazuma o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, te tzv. „tiranska platforma“.

  „Molim vas, slušajte me, ja vas slušam cele godine“, reagovao je Ivanov na reakcije poslanika.

  U jednom trenutku je čak pozvao poslanike da smire svoje, kako je rekao, lične frustracije, te upozorio da takvim ponašanjem pokazuju nivo kulture i sramote se pred celim diplomatskim korom, koji je bio prisutan u Sobranju.

  Ivanov je, između ostalog, optužio vladu da ucenjuje poslanike najnovijim izmenama Zakona o amnestiji.

  „Moja amnestija je bila pomirenje pomilovanjem, i vaše pružanje podrške ustavnim promenama putem ucene“, kazao je makedonski predsednik.

  Ivanov je konstatovao da je za vreme vlade Zaeva Makedonija od države pretvorena u „državu nestajanja“.

  „Većina poslanika u Skupštini ne poštuje javnost. Vi ste potkopali Ustav i zakone. Rizično je imati dom sa uništenim temeljima. Republika Makedonija je trajna korist za makedonski narod, a grčkim sporazumom to se relativizuje“, rekao je Ivanov, koji je, inače, odbio da potpiše zakon o tom sporazumu koji su letos potpisali Grčka i Makedonija.

  Prema njegovim rečima, Prespanski sporazum je kraj postojanja Makedonije, trgovanje, kako je rekao, imenom i jezikom te zemlje.

  Govoreći o Zakonu o jeziku, koji je, prema odluci Sobranja, uveo albanski jezik kao drugi zvanični jezik u Makedoniji, Ivanov je rekao da je to učinjeno van svake pravne procedure.

  „Vratio sam ga, nisam ga potpisao jer sam imao niz primedbi. Podneta je zbog toga krivična prijava protiv mene, ali niste imali snage da je potpišete. Hteli ste krivičnom prijavom da me naterate da potpišem nešto što nije u skladu sa Ustavom. Poštujem sve nacije, i Albance, Turke i ostale, ali protivustavni zakon ne može da ujedini makedonsko društvo“, rekao je Ivanov.

  Makedonski predsednik je upozorio da će zbog toga mnogi udžbenici iz istorije biti zabranjeni. 

  „Najavljeno je da će zabraniti etničku pripadnost u popisu stanovništva. Koji je smisao popisa bez etničke pripadnosti? Da li je Ohridski okvirni sporazum bezvredan sa ovim popisom? Da li je zaboravljeno da bez etničke pripadnosti ne postoji Ohridski okvirni sporazum? Slušam roditelje koji pitaju da li mogu da pevaju makedonske pesme a da ne budu obeleženi. Ne možete voleti Makedoniju ako ne volite Makedonce i makedonski narod“, poručio je Ivanov.

  Istakao je da sa Prespanskim sporazumom, makedonskom narodu se uskraćuju prava, a makedonska država demontira sa tzv. ’iranskom platformom i Zakonom o jezicima‘“.

  Osvrnuvši se na nedavno usvojeni Zakon o amnestiji, Ivanov je rekao da ga je, iako je taj akt presedan, potpisao jer je želeo da otkrije namere vladajuće koalicije i zbog onih građana, patriota koji vole Makedoniju.

  „Nacionalno pomirenje će se desiti kada svi budemo tražili oprost kada napravimo grešku, i kada budemo mogli da praštamo“, rekao je Ivanov.

  Inače, obraćanje Ivanova pozdravili su samo poslanici pojedinačno najuticajnije opozicione partije VMRO-DPMNE.

  Tagovi:
  Sobranje, Đorđe Ivanov, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga