00:20 03 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region

  Reakcija na skandalozne plakate u Nikšiću u 20 sekundi (video)

  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  31508
  Pratite nas

  Skaradni plakati koji su u osvit Badnjeg dana i najvećeg hrišćanskog praznika — Božića, osvanuli širom gradova Crne Gore, a na kojima se poziva na progon i oduzimanje imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, izazvali su i prve oštre reakcije javnosti.

  Zgražavanje je prisutno u svih crnogorskim gradovima, a od političkih subjekata među prvima je reagovala Demokratska narodna partija (DNP) u Beranama, koja je saopštila da je pretpraznični mir u tom gradu „jutros narušen lEpljenjem plakata od strane N.N. lica kojim se otvoreno poziva na bratoubilaštvo i širi govor mržnje kroz versku netrpeljivost“.

  „U danima kada se poziva na mir Božiji, i kada se naš narod priprema da proslavi rođenje Hristovo, beranske ulice su osvanule sa plakatima koje ne pozivaju na mir, već otvoreno plasiraju uznemirujuću poruku da je Srpska crkva u Crnoj Gori okupatorska i da je ’Vakat‘. Uznemirujuće je i pomisliti na to, za šta je vakat“, poručili su iz beranskog DNP-a.

  Plakati u Crnoj Gori
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Plakati u Crnoj Gori

  Povodom plakata koji su osvanuli u crnogorskim gradovima, oglasila se i pesnikinja iz Nikšića Milica Bakrač. Ona je na svom profilu na Fejsbuku napisala:

  „Krv mi se zaledi jutros u mom Nikšiću. Ne od temperature koje je negde oko minus 6, već od mržnje, prema meni, mojoj deci, mom narodu, mojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori. Grad pretpraznično, ipak pust, oblepljen plakatima naslovljenim sa ’Vakat je!‘ — za šta, braćo i plemenici? Čemu je vakat, čemu je vreme? Čemu ovakve poruke uoči Badnjeg dana i najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića“, zapitala se Bakračeva.

  U Nikšiću je Srpska omladina Nikšića već sprovela akciju uklanjanja spornih plakata. Na Fejsbuku se pojavio i snimak.

  Tagovi:
  plakati, SPC, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga