10:49 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  410111
  Pratite nas

  Makedonski premijer Zoran Zaev postigao dogovor sa liderom albanske opozicije u toj zemlji Zijadinom Selom o podršci za ustavne promene. Makedonci na ulicama.

  Zaev je prihvatio da se iz preambule Ustava briše rečenica „građani koji žive u granicama“, te da se umesto toga pobroje sve etničke zajednice.

  Zaev je rekao da je prihvaćen i amandman 36, koji predviđa da država jednako vodi računa o svim građanima, pa i onima koji žive u dijaspori.

  Sela, koji je predsednik opozicione Alijanse za Albance, potvrdio je dogovor sa Zaevom i naveo da je Alijansa veoma ponosna na doprinos tom dogovoru. „Uspeli smo da preciziramo preambulu, kako bi se izbeglo postojanje dve kategorije građana“, ocenio je Sela.

  Protest u skoplju zbog sporazuma s Albancima
  © AP Photo / Boris Grdanoski
  Protest u skoplju zbog sporazuma s Albancima

  Prema rečima Zaeva, on je odbacio zahtev pokreta Besa, da albanski jezik bude drugi službeni jezik u Makedoniji.

  Protest u Skoplju
  © AP Photo / Boris Grdanoski
  Protest u Skoplju

  Makedonska Vlada je prihvatila amandman Alijanse za Albance, koji predviđa da i Kosovo bude dodato u makedonskom Ustavu kao susedna država, kao i još jedan amandman kojim se definiše da makedonsko državljanstvo, odnosno pojam „građanin Severne Makedonije“ ne određuje etničku pripadnost građanina.

  Ustavne izmene će biti usvojene ukoliko za njih glasa 80 od 120 poslanika Sobranja. Rasprava o izmenama ustavnih amandmana zakazana je za danas u 16 časova. Do tada je ispred makedonskog Sobranja u toku protest grupe građana „Makedonija — blokira“, koji obezbeđuju jake policijske snage. Protestanti uzvikuju „izdajnici“, „plaćenici“, „Makedonija, Makedonija“ i pozivaju poslanike i predsednika Đorđa Ivanova da im se pridruže i da se suprotstave promeni imena.

  Makedonci nezadovoljni sporazumom s Albancima
  © AP Photo / Boris Grdanoski
  Makedonci nezadovoljni sporazumom s Albancima

  Oni traže da uđu u Sobranje i pozivaju predsednika da proglasi ratno stanje.

  Tagovi:
  makdonija, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga