06:03 28 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1121
  Pratite nas

  Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji ne uvodi potpunu dvojezičnost na teritoriji te zemlje, niti u javnoj upravi, navodi se u saopštenju vlade nakon optužbi opozicije da je država postala dvonacionalna zbog stupanja na snagu ovog zakona, prenosi TV21.

  Takođe, vlada je u saopštenju napomenula da u opštinama gde manjinske zajednice nisu zastupljene sa više od 20 odsto građana neće ni biti primene zakona, niti novih zapošljavanja.

  „Sporan“ Zakon o jezicima stupio je na snagu prošle sedmice, nakon što je objavljen u Službenom glasniku, potpisao ga je predsednik skupštine, ali ne i predsednik države, kako nalažu makedonski zakoni, prenosi Tanjug.

  Predsednik je odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu ovog zakona obrazlažući svoju odluku da je zakon u suprotnosti sa Ustavom Makedonije.

  Najviše negodovanja se pojavilo usled činjenice da je albanska manjinska zajednica u Makedoniji jedina manjina koja je u ukupnom broju stanovništva zastupljena sa 20 i više odsto.

  Makedonska opozicija na čelu sa VMRO–DPMNE smatra da se ovim zakonom omogućava Albancima da na celoj teritoriji Makedonije koriste usluge na albanskom jeziku, iako je njihova zastupljenost sa 20 i više odsto prisutna samo u severozapadnim delovima države.

   

  Tagovi:
  albanski jezik, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga