20:48 24 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1181
  Pratite nas

  Kao odgovor na najavu inicijative SDA o imenu Republike Srpske, Misija OEBS-a u BiH naglasila je da Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH jasno prepoznaju dva entiteta, Federaciju Bosne i Hercegovine i Republiku Srpsku.

  Misija je pozvala rukovodstvo SDA i sve stranke da pronađu konstruktivne načine za unapređenje dijaloga, razumevanja i poverenja među konstitutivnim narodima.

  "Zaista, kao što je naglasio visoki predstavnik, inicijativa SDA je narocito nepoželjna u jeku formiranja vlasti i hitne potrebe da se reši nekoliko politički osetljivih pitanja, preneo je portal Klix.ba.

  Ova inicijativa predstavlja odvraćanje pažnje od bavljenja stvarnim potrebama građana i njome se ne čini ništa na rešavanju pitanja koja SDA legitimno postavlja u vezi s pozicijom povratnika u Republiku Srpsku, kao što je bosanski jezik", navodi se u saopštenju ambasadora Brusa G. Bertona.

  Ističe se da je građanima BiH potrebno da politički lideri rade na ostvarenju bolje budućnosti putem dijaloga, međusobnog razumevanja i kompromisa, a ne da koriste zapaljivu retoriku i maksimalističke pozicije, jer one samo vode ka krizi.      

   

  Tagovi:
  oebs, inicijativa, SDA
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga