06:14 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 592
  Pratite nas

  U Republici Srpskoj ne postoje spremnost i podrška da se ide putem NATO-a, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i podsetio da je Narodna skupština RS usvojila rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

  Na pitanje da li će RS odoleti pritiscima da BiH postane članica NATO-a, Dodik je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da oni žive u stanju pritiska i da su oni uvek prisutni, ali da RS dobro reaguje na njih.

  „Zašto nije dobro da se krećemo putem NATO-a? To je zato što je NATO, između ostalog, kao politička organizacija, dodatno razgradio RS. NATO je sve ove godine uporno radio na tome da ojača funkciju visokog predstavnika u BiH, koji je razgrađivao dejtonsku snagu u RS. Mi nemamo poverenje u NATO“, rekao je Dodik.

  On je kazao da ne vidi ni benefite koje bi NATO doneo.

  „NATO se nije potrudio da dođe u BiH i kaže: ’Hajde da otvorimo fabrike, koje će da proizvode pertle za naše čizme‘, nego stalno pokušavaju da nametnu veće troškove. Treba nam sto odsto više sredstava za vojsku, mi to nemamo i to je ključni razlog“, rekao je Dodik.

  Komentarišući inicijativu za promenu imena RS, Dodik je rekao da ona nije u skladu sa Ustavom, te primetio da je RS tražila nešto slično „održavala bi se serija sastanaka da se osudi Dodik“.

  Predsedavajući Predsedništva BiH je naglasio da je to rušenje ustavnog poretka, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od Federacije i Republike Srpske i dodao da ne sme prihvatiti ni rasprava o tome, jer u RS ne veruju Ustavnom sudu BiH, prenosi Tanjug.

  Tagovi:
  NATO, Milorad Dodik, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga