18:00 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2343
  Pratite nas

  Makedonski premijer Zoran Zaev rekao je danas da je Severna Makedonija uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka vrati na glavni auto-put ka Evropi.

  Zaev je, tokom svečane ceremonije podizanja NATO zastave ispred makedonske vlade, istakao da je njegova otadžbina sada na pravom putu ka napretku i razvoju.

  „Danas podižemo zastavu NATO-a, koja zajedno sa evropskom i našom određuje ne samo budućnost naše generacije već i budućih pokolenja. To nije samo simbolika, već realnost. To je nova strana naše istorije“, rekao je makedonski premijer.

  Kako je Zaev istakao, njegova zemlja je uspela da se sa sporednog balkanskog koloseka, gde je čekala decenijama, vrati na glavni auto-put ka Evropi.

  „U periodu koji sledi bićemo direktni učesnici u najvažnijem periodu od samostalnosti naše države, u kome ćemo sami odlučivati o našoj budućnosti, ali i sa brzinom kojom ćemo dostići taj cilj“, rekao je on.

  Zaev je ocenio da je sada sudbina u rukama makedonskog društva, koje određuje svoju budućnost, prenosi Tanjug.

  Makedonski premijer je naglasio da se u sledećem periodu ulazi u kompleksnu etapu izgradnje države prema evropskim standardima, te da niko više neće da je blokira spolja.

  Makedonija je potpisivanjem Sporazuma iz Prespe sa Grčkom promenila svoje ustavno ime u Republika Severna Makedonija i na taj način je razrešila decenijski spor koji je imala vlastima u Atini.

  Spor oko imena sa Grčkom bio je ključna barijera na putu sada već Severne Makedonije ka NATO-u i EU.

  Prespanskim sporazumom vlasti u Skoplju su se obavezale da će promeniti ustavno ime države u Severna Makedonija, dok su se vlasti u Atini obavezale da će prestati da blokiraju prijem Severne Makedonije u NATO i omogućiti integraciju te države u EU.

  Tagovi:
  zastava, Vlada Severne Makedonije, NATO, Zoran Zaev, Republika Severna Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga