04:43 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3120
  Pratite nas

  Hrvatski i slovenački evroparlamentarci nisu prihvatili objašnjenje predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija da je njegov istup u Basovici u kojem je spomenuo „italijansku Istru i Dalmaciju“ pogrešno shvaćen.

  Oni najavljuju da će od Tajanija tražiti da povuče izjavu, a pomenuli su i mogućnost traženja njegove ostavke tek nešto više od tri meseca pred evropske izbore.

  Hrvatski evroparlamentarci razmatraju mogućnost zajedničke reakcije na Tajanijev istup, a dogovor bi trebalo da postignu nakon sastanka kluba poslanika Evropske narodne stranke u utorak uveče, u kojoj su sam predsednik Evropskog parlamenta i petoro hrvatskih evroparlamentaraca, prenela je Hina.

  Šefica HDZ-ove grupe evroposlanika u EPP-u Dubravka Šuica je hrvatskim novinarima u Strazburu izjavila da je reč o „potpuno neprihvatljivoj“ i „skandaloznoj izjavi“ predsednika Evropskog parlamenta. 

  Tajanijevo izvinjenje ona je ocenila „vrlo mlakim“ i najavila je da će na sastanku njihove poslaničke grupe, zajedno sa slovenačkim poslanicima, tražiti da Tajani povuče izjavu.

  Dubravka Šuica je ocenila i da je Tajanijev istup uoči izbora naštetio Evropskoj uniji i kredibilitetu Evropskog parlamenta.

  „Ako je Tajani svoju izjavu koristio u svoje predizborne svrhe ne bih želela da je mi hrvatski poslanici koristimo u naše predizborne svrhe, već treba da budemo razboriti“, upozorila je ona.

  I hrvatska evroparlamentarka Marijana Petir (EPP) očekuje da Tajani povuče izjavu, koju je nazvala „revizionističkom“, te ocenjuje da je narušila odnose dveju zemalja i „doprinela širenju antievropske atmosfere“.

  Ruža Tomašić (HKS/ECR) je u izjavi za hrvatske novinare odbacila Tajanijevo objašnjenje da je njegov govor pogrešno protumačen i podsetila da je Tajani po profesiji novinar, te da „dobro poznaje težinu takvih reči“.

  Biljana Borzan (SDP/S&D) je rekla kako su Tajanijeve reči „krajnje jasne i nedvosmislene“.

  „Izvinjenje u kojem Tajani govori da mu je žao, ali ne povlači te reči se ne može shvatiti ozbiljno i zahteva dalje akcije prema njemu“, izjavila je ona i dodala da nema apsolutno nikakav problem da traži njegovu ostavku.

  Slovenačka evroparlamentarka Tanja Fajon (S&D) je za hrvatske novinare ocenila da je Tajanijeva izjava „neprihvatljiva“ i da je izvinjenje u kojem kaže da je pogrešno protumačen „nešto strašno“. 

  Ona je najavila da će od Tajanija zatražiti da dâ ostavku. 

  „Od više italijanskih čelnika, a sada i od Tajanija, poslednjih godina se čuje jezik revidiranja istorije koji, s jedne strane, promoviše i fašizam“, rekla je Tanja Fajon.

  Tajanijeve izjave su izrečene u kontekstu predizborne kampanje i nisu samo „nedopustiv“ politički istup, nego su gore od „govora pretnje“, istakla je ona.

  Fajonova je rekla da očekuje i od Evropske komisije i Saveta da zauzmu stav prema Tajanijevom istupu.

  Slovenačka poslanica je skeptična prema mogućnosti da Tajani povuče izjave, odnosno da ga primoraju na to glasanjem u Evropskom parlamentu, ali je najavila da će pritisak onda postati još snažniji.

  Tagovi:
  EU, Slovenija, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga