10:37 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  117
  Pratite nas

  Vlada u Skoplju je saopštila da je Prespanski sporazum danas stupio na snagu, čime je ime države i zvanično promenjeno u Republika Severna Makedonija, prenosi Tanjug.

  Kako je saopštila Vlada, objavljivanjem u Službenom glasniku, u izdanju od 12. februara, na snagu su stupili Prespanski sporazum, kojim je rešen spor sa Grčkom, amandmani na Ustav, kojima su promenjeni ime zemlje, i ustavni zakon za sprovođenje amandmana.

  U prvom saopštenju Vlade Severne Makedonije u kojem se koristi novo ime države, navodi se da će u roku od tri dana biti postavljene nove table na graničnim prelazima i aerodromima sa novim imenom države.

  U tekstu se precizira da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu amandmana 13, 14, 15 i 16 iz Ustava Republike Severne Makedonije i ustavnog zakona za sprovođenje amandmana 33, 34, 35 i 36 iz Ustava, koje je Sobranje usvojio 11. januara ove godine. 

  Amandmani stupaju na snagu danas, 12. februara 2019. godine sa objavom u Službenom glasniku, čime počinje izvršenje obaveza koji proizlaze iz Prespanskog sporazuma i ustavnih amandmana, napominje se u saopštenju. 

  Prve odluke u vezi sa neophodnim merama i aktivnostima za izvršenje gorepomenutih obaveza će biti objavljene u saopštenju za javnost Međuresorne radne grupe za izvršenje obaveza proizašlih iz Prespanskog sporazuma.

  U Skoplju je ranije danas na zvaničnoj ceremoniji podignuta zastava NATO-a ispred zgrade Vlade.

  Tagovi:
  Republika Severna Makedonija, Makedonija, Grčka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga