01:31 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1039
  Pratite nas

  Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović danas je na konferenciji za novinare povodom četiri godine mandata rekla da je pogrešila kada je „Za dom spremni“ nazvala starim hrvatskim pozdravom.

  „Počinila sam grešku kad sam rekla da je ’Za dom spremni‘ stari hrvatski pozdrav. Učinila sam to, jer su mi tada tako rekli neki savetnici. On nije prihvatljiv“, rekla je hrvatska predsednica, prenela je televizija N1.

  Predsednica je komentarisala i izjavu Antonija Tajanija, ali i komunizam i fašizam.

  „Svaki zločin treba osuditi, istorijsko utvrđivanje istine je pravi korak napred. Jedan zločin ne treba opravdavati drugim. Ne poredim zločine. Zločin je zločin i treba ga posmatrati individualno“, rekla je ona.

  Važna saradnja sa Srbijom

  Kolinda Grabar Kitarović je izjavila da smatra važnom saradnju sa Srbijom, pri čemu je posebno važno rasvetliti sudbinu nestalih.

  Kitarovićeva je dodala i da je kao i do sada odlučna da podrži Hrvate u BiH u njihovom nastojanju da ostvare sva svoja prava koja im pripadaju kao konstitutivnom narodu.

  Ona je, takođe, navela da važnim smatra i rešavanje problema sa Slovenijom.

  Kitarovićeva je izjavila da je spoljna politika koju je promovisala od početka snažno usredsređena na što bolje pozicioniranje Hrvatske u EU i NATO.

  Posebno je istakla inicijativu tri mora, za koju je rekla da je više nego uspešna.

  „Imala sam jedan cilj — da se glas Hrvatske čuje, prepoznaje i uvažava“, rekla je ona, preneo je Tanjug.

  „Dobro je biti članica NATO saveza, ali za svoju sigurnost smo odgovorni mi sami. Izdvajanja za odbranu nisu trošak. Hrvatska se ne brani samo na svojim granicama, već se Hrvatska brani i na drugom kraju. Naša je dužnost da Hrvatsku zaštitimo“, poručila je ona.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga