04:23 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1380
  Pratite nas

  U Bosni i Hercegovini ne postoji konsenzus o članstvu u NATO-u, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik prilikom prijema novog ambasadora SAD u toj državi, Erika Džordža Nelsona.

  „Što se tiče NATO-a, mi smo opredeljeni za saradnju i imamo određene aranžmane kroz Partnerstvo za mir i pojedinačni program saradnje. Naši vojnici učestvuju u različitim misijama u okviru NATO-a, ali vam želim reći da u BiH nema konsenzusa o pristupanju NATO-u. To je pitanje koje je na dnevnom redu, za razliku od Evropske unije, gde postoji konsenzus. Imaćemo vremena da objasnimo sva pitanja“, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

  On je istakao da ceni ulogu i položaj SAD u vreme zaustavljanja rata i nakon rata, u stabilizaciji mira u BiH.

  Dodik je podsetio da se u BiH od 1995. godine održava mir i da je to velika tekovina ovih naroda, te napomenuo da i dalje ima otvorenih pitanja u pogledu izgradnje mogućeg konsenzusa za suživot u BiH.

  „Naš osnov je Ustav BiH, koji je sastavni deo Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u čijem kreiranju je pomogla vaša država“, rekao je Dodik, obraćajući se Nelsonu.

  On je iskoristio priliku da komentariše prisustvo visokog predstavnika, preneo je Tanjug.

  „Ovde se visoki predstavnik predugo zadržao, i nadam se da ćemo to što pre korigovati tako da prestane njegova funkcija. Želimo vašu pomoć. Mi smo opredeljeni ka evropskim integracijama. Danas je Vlada Republike Srpske usvojila sve odluke u vezi s odgovorima na Upitnik EU. Očekujemo da će i ostali nivoi vlasti to uraditi, čime se stvaraju uslovi da to predamo Briselu“, rekao je Dodik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga