09:00 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  127
  Pratite nas

  Grčka granična policija počela je da prihvata pasoše građana Severne Makedoniju i na ulazu i izlazu iz Grčke da stavlja pečat na putnim ispravama na kojima na makedonskom, engleskom i francuskom jeziku piše da je „pasoš u vlasništvu Republike Severne Makedonije“, prenosi MIA.

  List koji je do sada bio namenjen državljanima Severne Makedonija koji su ulazili u Grčku i na kojem je grčka policija stavljala pečat o ulazu i izlazu iz zemlje više nije u upotrebi.

  Ta mera stupila je na snagu pošto je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke poslalo cirkularni dopis grčkim institucijama u kojem se navodi da je u skladu s Prespanskim sporazumom novo ime severnog suseda Republika Severna Makedonija, skraćeno Severna Makedonija, i da se ono upotrebljava u oficijelnoj komunikaciji grčkih institucija na bilateralnom i međunarodnom nivou, preneo je Tanjug.

  Građani Severne Makedonije do sada su ulazili i napuštali grčku teritoriju s posebnim listom na kojem je grčka policija stavljala pečat, jer nije priznavala ustavno ime države „Republika Makedonija“, koje je stajalo na pasošima makedonskih državljana.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga