14:36 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1910
  Pratite nas

  U Podgorici je večeras održan treći građanski protest pod sloganom „Odupri se 97.000“. Građani su se na početku okupili na prepunom Trgu nezavisnosti, na kome, po procjenama, može stati između 10 i 12 hiljada ljudi.

  Demir Hodžić, jedan od organizatora, saopštio je da se protesti organizuju za promjenu sistema, te da u Crnoj Gori nema pravednih institucija.

  „Ovo su nenasilni protesti i tako će ostati. Ako neko pokuša da pravi probleme, taj nije dio nas“, kazao je Hodžić. Ispred Akademske mreže, koja je prije nekoliko dana podržala proteste, obratila se profesorica Univerziteta Crne Gore Mara Šćepanović.

  „Treba svi da otvore oči i da vide da je ovo kraj. Onima koji su večeras ostali kući, prvenstveno svojim studentima, obraćam se riječima: Ne dozvoli da ti bude svejedno, od toga se čovjek nikad ne oporavi! Ovo nije početak kraja, već kraj“, kazala je Šćepanović.

  Protest u Podgorici
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Protest u Podgorici

  Glumac Slaviša Grubiša kazao je da javno želi da otkrije ko stoji iza protesta.

  „Čuli ste šta se ovih dana piše po sramotnim crnogorskim medijima. Evo da ne nagađaju više, iza ovih protesta stoji Demokratska partija socijalista. Oni su nas izveli na ulicu, oni su se potrudili da se građani ove države osjećaju kao građani drugog reda“, kazao je Grubiša. Nakon toga organizatori su pozvali građane da krenu u protestnu šetnju prema zgradi Radio televizije Crne Gore (RTCG).

  Protesti za promjenu sistema
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Protesti za promjenu sistema

  Dok se kolona kretala ka Javnom servisu, čuli su se povici „Oteto, prokleto!“ i „Sestro, vrati pare!“. Na jednom od transparenata je pisalo „Sramni servis!“.

   

  Odupri se 97.000
  © Sputnik / Nebojša Popović
  "Odupri se 97.000"
   

  Ispred zgrade RTCG-a, jedan od organizatora protesta Omer Šarkić iznio je zahtjeve protestanata, od kojih su ključni da Savjet i direktor RTCG podnesu ostavke. On je ocijenio je da je Javni servis isti kao i devedesetih godina prošlog vijeka.

  Za protest u Podgorici organizovan je i prevoz iz iz drugih gradova Crne Gore, za šta je od organizatora tražena pomoć opozicije.

  Organizatori su takođe, kao i ranije, apelovali na građane da im se pridruže bez bilo kakvih stranačkih, nacionalnih i ostalih obilježja. Građanima su se takođe kao i prethodnih puta priključili lideri opozicionih stranaka, članovi NVO sektora i slobodni intelektualci.     

  Tagovi:
  Podgorica, protest
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga