15:27 23 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  115821
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik danas je, nakon sastanka sa nadležnim ministrima u BiH u vezi sa ponudom Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH, izjavio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

  RTRS prenosi navode banjalučkih medija da je Dodik rekao da će ta trasa biti formalno ucrtana u kartu BiH u narednim danima kako bi na Predsedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven predlog, nakon čega će biti upućen Turskoj na dalje odlučivanje.

  "Zahvaljujući naporima svih, usaglasali smo da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

  On je dodao da će se sve to uklopiti u ono što se već radi u Republici Srpskoj.

  "Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde evra, sa nekoliko desetina tunela, mostova… Bilo je neophodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

  On je zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak, koji je održan u Sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

  "Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu auto-puta, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putevima odlaze. Moramo da pravimo auto-puteve", poručio je Dodik.

  On je danas sastanak održao sa resornim ministrima iz Srpske, Federacije BiH i Saveta ministara u tehničkom mandatu radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga