14:40 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je prilikom prelaska srpsko-mađarske granice posedovao legalne putne isprave, utvrdila je mađarska policija, koja je na osnovu toga obustavila istragu o tom slučaju.

  Nikola Gruevski
  © AP Photo / Boris Grdanoski

  Gruevski je ranije potvrdio da je imao legalne putne isprave, kao i da je u Mađarsku, gde je dobio azil, došao iz Albanije, preko Crne Gore i Srbije.

  „U toku istrage utvrđeno je da je Nikola Gruevski posedovao legalne putne dokumente na mađarsko-srpskoj granici i ostalim graničnim prelazima, kao i da je njegov ulaz u zonu Šengena bio u saglasnosti sa zakonskim propisima“, navodi se u mađarskom policijskom izveštaju kojim je zatvorena istraga o tom slučaju, javio je mađarski portal „444“, a prenosi makednoski portal „A1ON“.

  Prema izveštaju mađarskog policijskog odeljenja za ilegalnu migraciju, u slučaju Gruevskog nije utvrđen nezakonski prelazak granice, iako, kao što prenose mediji, nije precizirano tačno sa kojim dokumentima je on putovao do Mađarske.

  Za mađarske medije je, navodi se, posebno zanimljiv deo o zaustavljanju istrage protiv Gruevskog u kom stoji da procedura za dobijanje azila nije bila organizovana, već da je on dobrovoljno podneo aplikaciju mađarskim vlastima, preneo je Tanjug.

  Gruevski je Makedoniju napustio zbog opasnosti od zatvora i, kako je naveo, političkog progona.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga