08:05 21 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Podizanje zastava NATO-a i Crne Gore

  Crna Gora objavila strategiju odbrane: NATO, NATO, NATO

  © REUTERS / STEVO VASILJEVIC
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 229

  Opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno je smanjena, kao posledica integracije države u NATO-u i smanjenja vojnih efektiva u regionu, ali se u budućnosti ne sme zanemariti, navodi se u Predlogu strategije odbrane koji je usvojila crnogorska vlada, prenosi Tanjug pozivajući se na RTCG.

  „Globalno bezbednosno okruženje je kompleksno i izloženo nepredvidivim promenama, kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova. Karakterišu ga, dominantno, nekonvencionalne, asimetrične i hibridne pretnje“, navodi se u dokumentu koji je vlada u Podgorici usvojila na sednici u četvrtak.

  Ističe se da pod uticajem navedenih trendova, lokalna, regionalna i globalna bezbednost postaju međusobno povezane i međuzavisne više nego ikad.

  Kako se navodi u Predlogu strategije, bezbednost države može da bude direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih granica, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahteva značajne promene u pristupu odbrani.

  „Promene u geostrateškom odnosu snaga, kompleksna povezanost bezbednosnih i odbrambenih činilaca, globalni trendovi, kao i regionalni bezbednosni izazovi su samo neki od faktora koji utiču i koji će uticati na bezbednosno okruženje Crne Gore“, piše u dokumentu.

  Navodi se da, iako je verovatnoća za izbijanje konvencionalnih sukoba u regionu mala, oni se ne mogu u potpunosti isključiti.

  „Kao posledica smanjenja vojnih efektiva u regionu, integracije Crne Gore u NATO, ukupnih integracionih procesa u regionu i razvijanja politike poverenja, saradnje i partnerstva, opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori danas je značajno smanjena, ali se u budućnosti ne sme zanemariti“, ocenjuje se u Predlogu strategije.

  Ukazuje se da je region jugoistočne Evrope opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima.

  „Na bezbednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u regionu jugoistočne Evrope, ali se zbog posrednog uticaja ne mogu zanemariti ni nestabilnosti u drugim regionima“, ocenjuje se u dokumentu.

  Tagovi:
  NATO, vojska, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga