03:29 18 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Ustaše marširaju centrom Zagreba

  Hrvatska piše austrijskim medijima: „Zgranuti“ zbog Blajburga

  © AP Photo /
  Region
  Preuzmite kraći link
  3040

  Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske poslalo je austrijskim medijima saopštenje.

  U saopštenju se navodi da Ministarstvo žali i smatra uvredljivim što se komemorativni skup u Blajburgu etiketira kao „fašistička zabava“, „najveće okupljanje neonacista u EU“ ili „skup ustaša“.

  Ministarstvo ocenjuje i da se grubo uopštavanje u izveštajima medija u kojim se današnja Hrvatska i njeno stanovništvo povezuju sa oživljavanjem fašističke ideologije, doživljava kao bolna uvreda.

  U saopštenju Ministarstvo tvrdi i da je pogrešno zbog pojedinačnih slučajeva, koje treba osuditi, fašistima nazivati mnogobrojne porodice žrtava i predstavnike Vlade i crkvenih vlasti Hrvatske koji se okupljaju na Lojbaškom polju.

  „Ukazali smo kako se upravo to radilo decenijama pod komunističkom vlašću. Prećutkivala se i ublažavala likvidacija desetina hiljada vojnika i civila koji su bili izručeni Titovoj armiji bez prava na sudski proces, kao što su utišavani i svi oni glasovi koji su oživljavali sećanje na taj događaj“, navodi se u saopštenju.

  Blajburg, kažu u Ministarstvu, za Hrvate predstavlja simbol masakra i mučenja i simbol povrede ljudskih prava.

  Ministarstvo navodi i da je „zgranuto“ zbog primedbe da se na Blajburgu slavi fašizam, što stvara krivu predstavu o Hrvatskoj i Hrvatima. MSP Hrvatske apeluje na austrijske medije da se distanciraju od „jednostranog i neodrživog nametanja krivice“.

  Tagovi:
  Blajburg, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga